FEIND Olaszrizling bor 2024 (0,75l)
Kiszállítás: | 1-3 munkanap |
Készletinformáció: | Rendelhető |
Gyártó: | Feind |
- Bor típus: Hazai bor
- Szín: Fehér
- Jelleg: Száraz
- Bor fajta: Olaszrizling
- Származás: Magyarország
- Borvidék: Balatonfüred-Csopak
- Évjárat: 2024
- Alkoholtartalom: 12%
- Űrtartalom: 0.75 liter
- Hűségpont: 8
- Egységár: 1.972,00 Ft/liter
-
INGYENES KISZÁLLÍTÁS
TÖRÉSBIZTOSÍTÁS
HŰSÉGPONT RENDSZER
Termékleírás
Olaszrizling, ami reduktív technológiával készült. Illatában rezeda és virágos jegyek, ízében pedig a mandula köszön vissza. Jó ivású, könnyen érthető bor a mindennapokra. Ez a bor önmagában, fröccsként, halakhoz és szárnyas ételekhez is tökéletes választás.
Olaszrizling szőlőről
Az olaszrizling a szőlőfélék családjába, a bortermő szőlőkhöz tartozó olasz vagy francia eredetű elterjedt szőlőfajta. Magyarországra Franciaországból került a 19. század közepétől, és az egyik leggyakoribb fehérborszőlő lett. A nagy filoxérajárvány során elpusztult szőlők helyébe ültették. Legjobb magyarországi termőhelyein, a Szent György-hegyen és Csopakon ma már sokkal jobb eredményt hoz, mint eredeti hazájában. Borának íze gyakran a keserű manduláéra emlékeztet. Enyhe rezeda illatú, savai szelídek, de ennek mértéke a termelőhelytől függ. Az Észak-Dunántúlon például Csopakon a leglágyabb, Badacsony és Balatonederics felé a savas jelleg erősödik és Somlón a legerősebb. Egy helyen belül a hegyek északi részén savasabb, délen lágyabb. Október első felében szüretelhető. Későn érő, ezért szereti a melegebb helyeket, a déli lejtőket. Bőven termő, kiváló minőségű fajta. olaszrizling egyedi jellemzője a nagy magnéziumigény; ennek hiányában hiánybetegsége alakulhat ki. A felvett magnézium jelentős része a termésbe és onnan a borba kerül, ezért bora izomgörcsök stb. ellen gyógyhatású. Magyarországon a badacsonyi borvidék bazalton termesztett olaszrizlingjeinek borában van a legtöbb magnézium.
Feind pincészet története
A borászatot Feind Lajos alapította 1995-ben, amikor a Balaton partján 14 hektár szőlőt vásárolt. Innen indult a szőlőgazdálkodás és ezt vitte tovább a borászat irányába. 20 év alatt 130 hektárra bővítette szőlőterületét. A szőlőültetvények legnagyobb része Balatonfőkajáron az Öreg-hegyen található, ezen kívül Balatonvilágoson, Balatonaligán és Balatonfüreden is vannak területei, minden ültetvényük a Balatonfüred-Csopaki borvidékhez tartozik.
2019. januárjában Feind Lajos a borászat vezetését fiára Feind Zoltánra, valamint Bacskai István ügyvezetőre bízta. Az új vezetők megítélése szerint a Feind borászati üzem már rég kinőtte magát, ezért Balatonfőkajár határában egy 2 000 m2-es borászati üzemet álmodtak meg. Ez egy komplett beruházás volt, tehát a szőlőfeldolgozástól, a présekig, a palackozó üzemen át ma már minden egy helyen található.
Balatonfüred-Csopaki borvidék
A Balatonfüred-Csopaki borvidék Magyarország Dunántúli régiójában található, elterülve a Balaton tó északi partjának keleti medencéjében, körülbelül 2150 hektáron. A területet lankás hegylábfelszín és mérsékelten meredek hegységperemi formák jellemezik, amelyek kiválóan alkalmasak a szőlőtermesztésre. A borkultúra gyökerei egészen a római időkig nyúlnak vissza, de igazán a Pannóniában már régebben ismert szőlőművelés fejlődött ki Probus császár idejében. Az Árpád-házi királyok korában a régió fontos királyi és egyházi birtokokkal rendelkezett, például I. Szent István 1018-ban Balatonfüred-Csopaki szőlőket ajándékozott a Veszprém-völgyi apácamonostornak. A tihanyi bencés apátság is jelentős szerepet játszott a borvidék fejlődésében, irányítva a környező településeket. A török idők végvári csatározásai és az azokkal járó pusztítások sajnos meggyérítették a szőlőművelők számát és csökkentették a szőlőterületet. Az 18. században azonban újra fellendült Balatonfüred fejlődése, és a 19. század közepére a Balaton "fővárosává" vált, ahol a vármegyei és az országos előkelőségek kiváló fehér borok társaságában találkoztak és szórakoztak bálok és ünnepek alkalmával. Balatonfüred-Csopaki borvidék életében kiemelkedő szerepet játszik Balatonfüred városa, amely 1987 óta viselheti a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa címet. A szőlőfajtákat hagyományosan alacsony tőkeformákon termesztették, de a legújabb szőlőtermesztési szabályok már minimum 3300 tő/hektár telepítési sűrűséget írnak elő. A borvidéki szabályozás a maximális 100 hl/ha seprős újbort engedélyezi, míg a Csopak OEM boroknak sokkal szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük. A dűlős borok, jégborok és késői szüretelésű borok csak kézi szürettel készülhetnek, hangsúlyozva a tradíciót és a minőség iránti elkötelezettséget. Ezen szabályok mellett a Balatonfüred-Csopaki borvidék a magas minőségű borok és a terület egyedi karakterének megőrzésére törekszik, hozzájárulva ezzel Magyarország gazdag borkultúrájához.