Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.
FONTÁNYI Olaszrizling 2023 (0,75l)
1.429 Ft
Menny.:db

FONTÁNYI Olaszrizling 2023 (0,75l)

1.429 Ft
Menny.:db
Házhozszállítás: 1-3 munkanap
Készletinformáció: Rendelhető
Gyártó: Fontányi
Szerezhető hűségpontok: 8
Egységár: 1.905,33 Ft/liter

Termék leírás

A meszes talajon termelt olasz rizlingre az üde savak, ásványosság jellemző. Mandulavirág és mezei virágok illata nem tolakodóak, diszkréten vannak jelen. Elegáns üde bor tisztán és fröccsként is .

Olaszrizling szőlőről

Az olaszrizling a szőlőfélék családjába, a bortermő szőlőkhöz tartozó olasz vagy francia eredetű elterjedt szőlőfajta. Magyarországra Franciaországból került a 19. század közepétől, és az egyik leggyakoribb fehérborszőlő lett. A nagy filoxérajárvány során elpusztult szőlők helyébe ültették. Legjobb magyarországi termőhelyein, a Szent György-hegyen és Csopakon ma már sokkal jobb eredményt hoz, mint eredeti hazájában. Borának íze gyakran a keserű manduláéra emlékeztet. Enyhe rezeda illatú, savai szelídek, de ennek mértéke a termelőhelytől függ. Az Észak-Dunántúlon például Csopakon a leglágyabb, Badacsony és Balatonederics felé a savas jelleg erősödik és Somlón a legerősebb. Egy helyen belül a hegyek északi részén savasabb, délen lágyabb. Október első felében szüretelhető. Későn érő, ezért szereti a melegebb helyeket, a déli lejtőket. Bőven termő, kiváló minőségű fajta. olaszrizling egyedi jellemzője a nagy magnéziumigény; ennek hiányában hiánybetegsége alakulhat ki. A felvett magnézium jelentős része a termésbe és onnan a borba kerül, ezért bora izomgörcsök stb. ellen gyógyhatású. Magyarországon a badacsonyi borvidék bazalton termesztett olaszrizlingjeinek borában van a legtöbb magnézium.

Fontányi pincészet története

A Fontyányi Pincészet egy kis családi vállalkozás a Szekszárdi borvidéken, mely a hagyományok és a minőség iránti elkötelezettség jegyében működik. A pincészet nevét Fontyányi Zoltán alapítójáról kapta, aki a családi örökséget továbbvivő borászként elkötelezte magát a terroir, azaz a szőlőültetvények egyedi adottságainak kihasználásában és a kiváló minőségű borok előállításában.
A Fontyányi Pincészet területe a Szekszárdi borvidék kitűnő adottságaival rendelkezik, ahol a déli fekvésű dombok és a kavicsos, meszes talaj optimális feltételeket teremtenek a szőlőtermesztéshez. A pincészet fő hangsúlyt fektet a vörösborokra, különösen a Szekszárdi Bikavérre, ami a régió egyik meghatározó specialitása.
A Fontyányi borok egyedi karakterükről és kifinomult ízvilágukról ismertek. A pincészetnél fontos szerepet játszik a tradíció, ugyanakkor nyitottak az innovációra és a modern borászati technikákra is. A borok készítése során a család kiemelten figyel a szőlő minőségére, a pontos borkészítési eljárásokra, valamint a hordóérlelésre, hogy a borok a lehető legtöbbet mutassák meg a terroir és az évjárat sajátosságaiból.
A Fontyányi Pincészetben a vendéglátás is kiemelt fontosságú. A pincelátogatások során a látogatók lehetőséget kapnak a Fontányi borok kóstolására, a pince bejárására és a borászati folyamatok megismerésére. A családi pincészet intimebb atmoszférát teremt, ahol a vendégek közvetlen kapcsolatba léphetnek a borászokkal, és betekintést nyerhetnek a család borászati életébe.
A Fontyányi Pincészet egy példa arra, hogyan ötvözhető a hagyomány és az innováció a borászatban, miközben a családi értékek és a minőség iránti elkötelezettség mindig az előtérben áll. A pincészet munkássága és borai hozzájárulnak a Szekszárdi borvidék gazdag borkultúrájához és hírnevéhez.

Villány

A Villányi borvidék kulcsszerepet játszott a magyar borászat megújulásában, és Magyarország egyik legfejlettebb bortermelő területeként emelkedik ki. A borvidék sikere számos tényezőnek köszönhető, köztük a nagyüzemi termelésben jártas kiváló szakemberek és az idetelepült svábok elkötelezettsége. A Villány borvidék két fő településhez, Villányhoz és Siklóshoz kötődik, melyek eltérő arculatú borokat termelnek. Villány a tüzes vörösborairól és modern technológiájáról ismert, míg Siklós inkább fehérboraival hívja fel magára a figyelmet, bár kissé háttérbe szorult. A borvidék a legdélibb fekvésű területünk, ahol összesen 2100 hektáron gazdálkodnak szőlőültetvényeken. A szubmediterrán éghajlat kiváló feltételeket biztosít a szőlő érleléséhez, ami nélkülözhetetlen a borvidék sikeréhez. Ez a terület Magyarország legmelegebb és legnaposabb borvidéke, hosszú száraz nyarakkal és tenyészidővel. A talaj a Villányi-hegység vörös agyaggal és barna erdőtalajjal keveredő löszéből áll, ami tovább erősíti a borok különleges karakterét.

Hasonló termékek

FONTÁNYI Rosé 2024 (0,75l)

Száraz rosébor

1.429 Ft
Rendelhető

JUHÁSZ Irsai Olivér 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.429 Ft
Rendelhető

JUHÁSZ Rosé 2023 (0,75l)

Száraz rosé gyöngyözőbor

1.429 Ft
Rendelhető

FONTÁNYI Ottonel Muskotály 2023 (0,75l)

Félédes fehérbor

1.429 Ft
Rendelhető

FONTÁNYI Chardonnay 2024 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.429 Ft
Rendelhető

FEIND Olaszrizling 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.419 Ft
Rendelhető

FRITTMANN Muskotály 2021 (0,75l)

Félédes fehérbor

1.449 Ft
Rendelhető

FRITTMANN Kékfrankos 2023 (0,75l)

Száraz vörösbor

1.449 Ft
Rendelhető