GRÓF BUTTLER Irsai Olivér bor 2023 (0,75l)
| Kiszállítás: | 1-3 munkanap |
| Készletinformáció: | Rendelhető |
| Gyártó: | Gróf Buttler |
- Bor típus: Hazai bor
- Szín: Fehér
- Jelleg: Száraz
- Bor fajta: Irsai Olivér
- Származás: Magyarország
- Borvidék: Eger
- Évjárat: 2020
- Alkoholtartalom: 12%
- Űrtartalom: 0.75 liter
- Hűségpont: 11
- Egységár: 2.878,67 Ft/liter
-
INGYENES KISZÁLLÍTÁS
TÖRÉSBIZTOSÍTÁS
HŰSÉGPONT RENDSZER
Termékleírás
Intenzív illatok, karakteres gyümölcsös jegyek, domináns alma, körte, könnyed elegancia jellemzi.
Irsai olivér szőlőről
Az irsai olivér, a bortermő szőlőfélék közé tartozó magyar nemesítésű hibrid csemege- és fehérborszőlő fajta, Kocsis Pál által 1930-ban alkotva Magyarországon. A fajtát a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér szőlők keresztezésével hozta létre. Később, 1960-ban Bakonyi Károly az irsai olivér és a piros tramini keresztezésével létrehozta a cserszegi fűszeres szőlőfajtát.
Magyarországon az irsai olivért Pannonhalma-Sokoróaljai, Balatonboglári, Mátraaljai, Ászár-Neszmélyi borvidékeken termelik nagyobb mennyiségben. Kocsis Pál a második világháborút követően Oroszországnak is jelentős mennyiségű vesszőt szállított, ahol máig nagy területen termesztik. A fajta jelenleg az egyik legkedveltebb szőlőfajta Magyarországon. 1967-ben 340 hektáron termesztették, főként csemegeszőlőnek. 1985-ig 2300 hektárt telepítettek be e fajtával. 2000-ben 1272 hektár irsai olivér ültetvény volt nyilvántartásban, és jelenleg 985 hektár területen termesztik.
Az irsai olivér korán érik, augusztus közepétől szüretelik. Ízében kiváló, muskotályos jegyekkel rendelkezik. Borának zöldes-sárgás színe és erősen muskotályos íze lágy savakkal párosul, kifejezve ezzel a fajta karakterét és kulináris értékét.
Gróf Buttler pincészet története
Az egri Gróf Buttler Borászatot 1999-ben alapították. 2009-ben új tulajdonosa lett a borászatnak.
A rendkívüli minőségű szőlő értékeit megőrizve, hagyományos eljárással készülnek a Gróf Buttler borok. A gyümölcs épségére már a szüret során is kiemelt figyelem jut, és ez a szemlélet kíséri végig a teljes feldolgozási folyamatot. A kisládás kézi szüretet követően, a zúzást kihagyva a kékszőlőt bogyózzák majd rozsdamentes tartályokban irányított hőmérsékleten héjon erjesztik. Az alkoholos erjedést követően lezajlik az almasavbontás, majd a bort lefejtik és kiváló minőségű tölgyfahordókban érlelik. Fehérboraik részben reduktív technológiával készülnek, részben fahordóban erjednek, megőrizve a szőlő termőterület adta gazdag ízvilágát.
A birtok Eger legrégebbi tradicionális pincesorán, a Nagykőporoson helyezkedik el, mintegy 4500 m2-en.
Egri borvidék
Az Egri borvidék Magyarország gazdag történelmi örökségének és kiváló borainak otthona. A történelmi múltba mélyedve fedezhetjük fel ezt a varázslatos vidéket, amely Északkelet-Magyarországon terül el, az Egri-Bükkalja déli lejtőin és Heves vármegye területén. Néhány terület a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyébe is kiterjed, létrehozva ezen a tájon egy különleges, szőlőültetvényekkel tarkított mozaikot. A borvidék területe hatalmas, összesen 22 160 hektár, melyből kiemelkedően 18 302 hektár az I. osztályba tartozik. Ebből a lenyűgöző kiterjedésből mintegy 6000 hektár szolgál szőlőültetvényeknek, ahol gondosan munkálkodnak az elkötelezett szőlészek és borászok. Eger és környéke, a borvidék névadója és központja, büszkén mutatkozik be, mint a vidék szívverése. Eger mellett további 19 község osztozik a borokban rejlő gazdagságban, mindegyikük saját karakterrel és történettel rendelkezik. Az Egri borvidék szőlő- és borkultúrája lenyűgöző módon hosszú időre nyúlik vissza, közel 1000 évet meghaladva. Ez az ősi hagyomány és művészet része a mindennapi életnek, amely mélyen befolyásolja a vidék lakóinak életét és identitását. A szőlőművelés és borkészítés mestersége itt szinte szentként őrződik, generációról generációra öröklődik, és a borokban megtestesül a terroir, a szőlőfajták és a borászati hagyományok egyedülálló harmóniája. Az Egri borvidék egy valódi kincs, ahol a természet, a történelem és a mesteri borászat találkozik, létrehozva egy olyan területet, amely méltán büszkélkedhet Magyarország borkultúrájának egyik fénypontjával.