Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.
JUHÁSZ Irsai Olivér 2023 (0,75l)
1.429 Ft
Menny.:db

JUHÁSZ Irsai Olivér 2023 (0,75l)

1.429 Ft
Menny.:db
Házhozszállítás: 1-3 munkanap
Készletinformáció: Rendelhető
Gyártó: Juhász
Szerezhető hűségpontok: 8
Egységár: 1.905,33 Ft/liter

Termék leírás

Igazi zamatos illatbomba irsai olivér. Parfümös, friss gyümölcsökben, virágos jegyekben gazdag reduktív bor lendületes, ropogós savakkal. Tökéletes választás délutáni beszélgetésekhez, mulatozáshoz és könnyű zöldséges fogások, szárnyasok mellé is.

Irsai olivér szőlőről

Az irsai olivér, a bortermő szőlőfélék közé tartozó magyar nemesítésű hibrid csemege- és fehérborszőlő fajta, Kocsis Pál által 1930-ban alkotva Magyarországon. A fajtát a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér szőlők keresztezésével hozta létre. Később, 1960-ban Bakonyi Károly az irsai olivér és a piros tramini keresztezésével létrehozta a cserszegi fűszeres szőlőfajtát.
Magyarországon az irsai olivért Pannonhalma-Sokoróaljai, Balatonboglári, Mátraaljai, Ászár-Neszmélyi borvidékeken termelik nagyobb mennyiségben. Kocsis Pál a második világháborút követően Oroszországnak is jelentős mennyiségű vesszőt szállított, ahol máig nagy területen termesztik. A fajta jelenleg az egyik legkedveltebb szőlőfajta Magyarországon. 1967-ben 340 hektáron termesztették, főként csemegeszőlőnek. 1985-ig 2300 hektárt telepítettek be e fajtával. 2000-ben 1272 hektár irsai olivér ültetvény volt nyilvántartásban, és jelenleg 985 hektár területen termesztik.
Az irsai olivér korán érik, augusztus közepétől szüretelik. Ízében kiváló, muskotályos jegyekkel rendelkezik. Borának zöldes-sárgás színe és erősen muskotályos íze lágy savakkal párosul, kifejezve ezzel a fajta karakterét és kulináris értékét.

Juhász pincészet története

A Juhász Testvérek Pincészete Magyarországon, a Szekszárdi borvidéken található, és a Juhász testvérek, Juhász Bence és Juhász Dávid munkájához kötődik. A pincészet 2016-ban indult, és azóta elkötelezett a kiváló minőségű vörösborok előállítása mellett.

A Szekszárdi borvidék kiváló adottságokkal rendelkezik a vörösborok teremtéséhez, és a Juhász Testvérek ezt kihasználva termesztik a helyi és nemzetközi fajtákat, beleértve a Kadarkát, a Kékfrankost, és a Cabernet Sauvignont. A pincészet egyik fő célja a terroir kiemelése és a környezetvédelmi szempontok figyelembevétele a szőlőtermesztésben és borkészítésben.

A Juhász Testvérek hangsúlyt fektetnek a hagyományos borászati módszerekre és az innovációra is. A pincészet modern technológiákat alkalmaz a szőlőültetvényektől a pinceig, de ugyanakkor szigorúan tiszteletben tartják a tradicionális borászati elveket. A kezeik között születő borok karakteresek, gazdagok és tükrözik a Szekszárdi borvidék sajátos stílusát.

A Juhász Testvérek Pincészete elkötelezett a fenntarthatóság iránt. A szőlőművelés során biológiai és ökológiai gazdálkodási módszereket alkalmaznak, hogy minimalizálják a környezeti hatásokat. A pince kialakításában és működtetésében is figyelembe veszik a fenntarthatósági szempontokat.

A pincészet látogatókat is fogad, és a pincebejárások, borkóstolók során lehetőséget biztosít a vendégeknek a pincészet és a Szekszárdi borvidék megismerésére. A Juhász Testvérek borai révén hozzájárulnak a magyar borászat változatos és magas minőségű kínálatához.

Egri borvidék

Az Egri borvidék Magyarország gazdag történelmi örökségének és kiváló borainak otthona. A történelmi múltba mélyedve fedezhetjük fel ezt a varázslatos vidéket, amely Északkelet-Magyarországon terül el, az Egri-Bükkalja déli lejtőin és Heves vármegye területén. Néhány terület a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyébe is kiterjed, létrehozva ezen a tájon egy különleges, szőlőültetvényekkel tarkított mozaikot. A borvidék területe hatalmas, összesen 22 160 hektár, melyből kiemelkedően 18 302 hektár az I. osztályba tartozik. Ebből a lenyűgöző kiterjedésből mintegy 6000 hektár szolgál szőlőültetvényeknek, ahol gondosan munkálkodnak az elkötelezett szőlészek és borászok. Eger és környéke, a borvidék névadója és központja, büszkén mutatkozik be, mint a vidék szívverése. Eger mellett további 19 község osztozik a borokban rejlő gazdagságban, mindegyikük saját karakterrel és történettel rendelkezik. Az Egri borvidék szőlő- és borkultúrája lenyűgöző módon hosszú időre nyúlik vissza, közel 1000 évet meghaladva. Ez az ősi hagyomány és művészet része a mindennapi életnek, amely mélyen befolyásolja a vidék lakóinak életét és identitását. A szőlőművelés és borkészítés mestersége itt szinte szentként őrződik, generációról generációra öröklődik, és a borokban megtestesül a terroir, a szőlőfajták és a borászati hagyományok egyedülálló harmóniája. Az Egri borvidék egy valódi kincs, ahol a természet, a történelem és a mesteri borászat találkozik, létrehozva egy olyan területet, amely méltán büszkélkedhet Magyarország borkultúrájának egyik fénypontjával.

Hasonló termékek

FONTÁNYI Rosé 2024 (0,75l)

Száraz rosébor

1.429 Ft
Rendelhető

FONTÁNYI Olaszrizling 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.429 Ft
Rendelhető

JUHÁSZ Rosé 2023 (0,75l)

Száraz rosé gyöngyözőbor

1.429 Ft
Rendelhető

FONTÁNYI Ottonel Muskotály 2023 (0,75l)

Félédes fehérbor

1.429 Ft
Rendelhető

FONTÁNYI Chardonnay 2024 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.429 Ft
Rendelhető

FEIND Olaszrizling 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.419 Ft
Rendelhető

FRITTMANN Muskotály 2021 (0,75l)

Félédes fehérbor

1.449 Ft
Rendelhető

HILLTOP Vörös Cuvée 2021 (0,75l)

Száraz vörösbor

1.449 Ft
Rendelhető