LAPOSA Olaszrizling bor 2024 (0,75l)
Kiszállítás: | 1-3 munkanap |
Készletinformáció: | Rendelhető |
Gyártó: | Laposa |
- Bor típus: Hazai bor
- Szín: Fehér
- Jelleg: Száraz
- Bor fajta: Olaszrizling
- Származás: Magyarország
- Borvidék: Badacsony
- Évjárat: 2024
- Alkoholtartalom: 12%
- Űrtartalom: 0.75 liter
- Hűségpont: 17
- Egységár: 4.358,67 Ft/liter
-
INGYENES KISZÁLLÍTÁS
TÖRÉSBIZTOSÍTÁS
HŰSÉGPONT RENDSZER
Termékleírás
Jóivású olaszrizling. Benne a fajta jó értelemben vett egyszerűsége, érthetősége, szerethetősége, a tipikus badacsonyi jegyek és terroir, és mindaz, amiért a Laposa család kiemelt figyelemmel kezeli a fajtát. Szalmasárga színű bor. Behízelgő illat, sárgadinnye és sárgabarack-aromák jellemzi a gyümölcsös korty hosszan megmarad, akárcsak az ásványos lecsengés. Olyan, mint egy időtlen balatoni augusztusi este, amire mindig emlékezni fogsz.
Olaszrizling szőlőről
Az olaszrizling a szőlőfélék családjába, a bortermő szőlőkhöz tartozó olasz vagy francia eredetű elterjedt szőlőfajta. Magyarországra Franciaországból került a 19. század közepétől, és az egyik leggyakoribb fehérborszőlő lett. A nagy filoxérajárvány során elpusztult szőlők helyébe ültették. Legjobb magyarországi termőhelyein, a Szent György-hegyen és Csopakon ma már sokkal jobb eredményt hoz, mint eredeti hazájában. Borának íze gyakran a keserű manduláéra emlékeztet. Enyhe rezeda illatú, savai szelídek, de ennek mértéke a termelőhelytől függ. Az Észak-Dunántúlon például Csopakon a leglágyabb, Badacsony és Balatonederics felé a savas jelleg erősödik és Somlón a legerősebb. Egy helyen belül a hegyek északi részén savasabb, délen lágyabb. Október első felében szüretelhető. Későn érő, ezért szereti a melegebb helyeket, a déli lejtőket. Bőven termő, kiváló minőségű fajta. olaszrizling egyedi jellemzője a nagy magnéziumigény; ennek hiányában hiánybetegsége alakulhat ki. A felvett magnézium jelentős része a termésbe és onnan a borba kerül, ezért bora izomgörcsök stb. ellen gyógyhatású. Magyarországon a badacsonyi borvidék bazalton termesztett olaszrizlingjeinek borában van a legtöbb magnézium.
Laposa pincészet története
A Laposa Pincészet a Balaton-felvidéken, a Badacsonyi borvidéken található, és az egyik kiemelkedő borászati vállalkozás Magyarországon. A pincészetet 1999-ben alapították Laposa Bence vezetésével, aki elkötelezett a Badacsonyi terroir és a helyi szőlőfajták kiválóságának kiemelésében.
A Badacsonyi borvidék vulkanikus talaja és a Balaton klímája ideálisak a fehér szőlőfajták, például az Olaszrizling és a Szürkebarát termesztéséhez. A Laposa Pincészet a helyi körülményekre összpontosítva készíti el borait, hangsúlyozva a terroir jellegzetességeit és az egyedülálló borstílusokat.
A Laposa Borászat széles borválasztékot kínál, beleértve az Olaszrizlingeket, Szürkebarátot, Furmintot, de a palettán megtalálhatók a vörösborok, rozék és pezsgők is. A pincészet figyelmet fordít a tradicionális borászati módszerekre, de nyitottak az innovációra is, és kísérleteznek a borászati újdonságokkal.
Az évek során a Laposa Pincészet szoros kapcsolatokat épített ki a helyi gazdákkal és a borászati közösséggel. A pincészet számára fontos a fenntarthatóság és a környezettudatosság, amit a szőlőültetvények ökológiai gazdálkodásában és a borászati folyamatokban is érvényesítenek.
A Laposa Pincészet a magyar borászat egyik meghatározó szereplője, és a Badacsonyi borvidék büszkesége. A pincészet kiváló minőségű borai és a Balaton-felvidék varázslatos tájai révén hozzájárulnak Magyarország borászati hírnevéhez.
Badacsonyi borvidék
A Badacsonyi borvidék a Dunántúl középső részén, a Balaton északi partjának nyugati területén, a Badacsony környékén fekszik, és e terület a Balaton-felvidék geográfiai tájegységének legnagyobb bazaltsapkás deflációs tanúhegyének otthont ad. A borvidék a Badacsony Hegyközség, a Badacsonyi Borfalvak Hegyközség, a Káptalantóti-Csobánc Hegyközség és a Szent György-hegy Hegyközség együttműködéséből született. A történelmi borvidék kiemelkedő szőlőtermő dűlője a 438 méter magas Badacsony-hegy, mellette a Szent György-hegy (414 m), továbbá a Szigliget-hegy és Kisörs-hegy. A talaj összetétele bazalt alapú, pannonagyag, pannonhomok és lösz. A könnyen lebomló vulkanikus kőzet és a permi homokkő vörös málladékának mikroelemekben gazdag felszabadulása egyedülálló borkülönlegességeket eredményez ezen a területen. Az enyhe, kiegyensúlyozott éghajlat és a magas páratartalom a Balaton közelségének köszönhetően ideális mikroklímát teremt, amely kiválóan elősegíti a természetes csemegeborok készítését. A borvidékhez a következő települések I. és II. osztályú szőlőhatár-részei tartoznak a szőlőkataszter szerint: Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Diszel, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget, Tapolca. Ezek a települések együttesen gazdagítják és ápolják ezt a kivételes borkultúrát és történelmi hagyományokkal rendelkező területet, amely hazánk egyik legelismertebb borászati régiójává vált.