Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.
MÉSZÁROS PÁL Kadarka 2022 (0,75l)
2.009 Ft
Menny.:db

MÉSZÁROS PÁL Kadarka 2022 (0,75l)

2.009 Ft
Menny.:db
Házhozszállítás: 1-3 munkanap
Készletinformáció: Rendelhető
Gyártó: Mészáros Pál
Szerezhető hűségpontok: 11
Egységár: 2.678,67 Ft/liter

Termék leírás

A borfogyasztó társadalom mindig újfajta borokat szeretne kóstolni, a kadarka egy jó lehetőség. Szekszárd várost ölelő dombokról származik az egészséges, érett szőlő, melyet 1,5kg tőketerhelésű, zöld szürettel válogatott (terméskorlátozott) tőkékről szedtek. A szőlő kíméletes feldolgozással készül, amely azt jelenti, hogy finoman macerálják a cefrét, ezáltal nem oldódnak ki az erős tanninok, így bársonyos, jól iható borokat kapunk, amit utána tölgyfahordóban érlelnek. Jellegzetes szekszárdi kadarka illatában méz és fűszeresség található, ízében a kadarka fajta egyedi ízvilága, telt és meleg, sok fűszerrel, mely kellemes élményt hagy a szájban. Hosszú utóíz és bársonyosság jellemzi. Nagyon jól fogyasztható baráti beszélgetések alkalmával. A bor ajánlott fogyasztási hőmérséklet 16-18ºC.

Kadarka szőlőről

A kadarka egy gyakori kék szőlőfajta Magyarországon, melynek származása bizonytalan, és két fő elmélet kering róla. Egyesek Kis-Ázsiai eredetűnek gondolják, mások pedig Albániát jelölik meg származási helyéül. Neve az albániai Shkodra város szerbhorvát „Skadar” nevéből származik. A kadarka a Balkán-félszigetről került Magyarországra valószínűleg szerb közvetítéssel a török kiűzését követően, a 18. században. Elterjedése hazánkban gyors volt, és a reformkor idejére már szinte minden borvidékünkön termesztették. Azonban napjainkra a termőterületei lecsökkentek, és csak néhány területen található meg. A legjelentősebbek az alföldi kadarka és a szekszárdi kadarka borok. A kadarka Magyarországon a Kunsági és a szekszárdi borvidéken találta meg igazi otthonát, de a Villány–Siklósi borvidéken és az Egri borvidéken is termesztik. Napfényigénye magas, és bogyói kékesfeketék, árnyékos oldalukon néha zöldeskékek. A fajta késői érésű, ám rothadékonysága és fagyérzékenysége miatt gyakran már szeptemberben szüretelik. A szeptemberi szüret eredményez alacsony mustfokot és kevés színanyagot a szőlőben. Az ideális fekvés és a kedvező évjáratok esetén azonban a kadarka elérheti a 18-20 mustfokot. A kadarka bora kiemelkedően fűszeres zamatú. A kötöttebb, löszös talajokon nevelt szőlő testesebb vörösborokat eredményez, míg a lazább homoktalajon termelt szőlő vékonyabb, üdébb borokat produkál. A fajtára jellemző a változatosság, és a minőségi borok előállításához az ideális termőhely és a megfelelő gondozás elengedhetetlen.

Mészáros Pál pincészet története

A Szekszárdi borvidékre jellemző vörösborok megtalálhatók Mészáros Pál pincészetében. A szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya évszázadok óta apáról-fiúra száll a Mészáros családban.
Szekszárd belvárosban a Kossuth Lajos utca 26. sz. alatt található a Mészáros Borház és Pince. Ez a több mint 250 éves pince 2000. évben került tulajdonukba, ezt követően kezdtek bele a régi korok szelleméhez hűen a felújítási munkálatokba. Ma egy igazán szép impozáns pincébe léphetnek be az odalátogatók, a főbejárat is eredeti minta alapján készült. Az érlelés barrique és ászokhordókban történik.
A löszben vájt pincékben optimális hőmérsékleten és körülmények között érlelt borok kerülnek a palackokba.
A feldolgozás ugyan nem itt történik, de a piac igényli, hogy fahordókban érlelt borukat tudjanak kínálni. Ehhez méltó ez a környezet.

Szekszárdi borvidék

A Szekszárdi borvidék, mely Magyarország történelmi borvidékei közé tartozik, kincseit a Tolna vármegye öleli át. A Szekszárdi dombság keleti peremén, a dombság és a Sárköz találkozásánál található, e csodálatos táj pedig ideális környezetet biztosít a szőlőtermesztés virágzásához. A borvidék területe mintegy 6000 hektárnyi területet ölel fel, melyből jelenleg körülbelül 2600 hektáron gazdálkodnak szőlőültetvények. Szekszárdnak 14 települése ad otthont, és mindegyikük egyedi karakterrel, történettel gazdagítja a borvidék palettáját. A szőlőtermesztés mély gyökerei egészen a római időkig vezethetők vissza, amelyek a terület gazdag borkultúráját formálták és örökítették meg a mai napig. A Szekszárdi borok különlegességét a borvidék sajátos mikroklímája és a kiváló minőségű talaj adja, amelyek ideális feltételeket teremtenek a szőlőfajták számára. A bortermelés itt olyan tradicionális és mélyen gyökerező hagyományokra támaszkodik, melyek az évszázadok során formálódtak és fejlődtek. A Szekszárdi borokat alapvetően a nemzetközi és magyar szőlőfajtákból készítik, eredményezve nagy testű, magas csersav- és alkoholtartalmú vörösborokat, melyek kiválóan tükrözik a terroir egyediségét. A borvidék büszkesége a több bor házasításával készülő szekszárdi bikavér, mely méltán vált az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar borfajtává.

Hasonló termékek

MÉSZÁROS PÁL Bikavér 2021 (0,75l)

Száraz vörösbor

2.009 Ft
Rendelhető

NYAKAS Rosé 2024 (0,75l)

Száraz rosébor

2.009 Ft
Rendelhető

MÉSZÁROS PÁL Pinot Noir 2022 (0,75l)

Száraz vörösbor

2.009 Ft
Rendelhető

GRAND TOKAJ Késői Szüret Furmint 2021 (0,5l)

Édes fehérbor

1.999 Ft
Rendelhető

GRAND TOKAJ Késői Szüret Hárslevelű 2022 (0,5l)

Édes fehérbor

1.999 Ft
Rendelhető

FEHÉRVÁRI Petit Somló 2021 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.989 Ft
Rendelhető

VYLYAN Boszorkány 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.989 Ft
Rendelhető

NAGY & NAGY Kékfrankos 2022 (1,5l)

Száraz vörösbor

2.039 Ft
Rendelhető