Mezcal
DEL MAGUEY Vida mezcal (0,7l - 42.2%)
Mezcal
Szállítás: | 1-3 munkanap |
Származás: | Mexikó |
DON RAMÓN Salmiana mezcal (0,7l - 40%)
Mezcal
Szállítás: | 1-3 munkanap |
Származás: | Mexikó |
DON RAMÓN Espadin mezcal (0,7l - 40%)
Mezcal
Szállítás: | 1-3 munkanap |
Származás: | Mexikó |
A mezcal, a mexikói kultúra mély gyökereivel rendelkező, tradicionális és karakteres ital, melyet az agávé növények erjesztéséből és lepárlásából készítenek. Bár sokak által a tequilával összetévesztett ital, a mezcalnak sajátos ízvilága és elkészítési módja van.
Az agávé növény, különösen a tőkeágave, a mezcal alapanyaga. A ciklus hosszú, mivel az agávé évekig nő, mielőtt érett állapotba kerül. A mezcal előállítása hagyományosan kézi munka, ahol a mezcalero, azaz a mesterséges, szakértő kezeli az agávé feldolgozását. Az agávé szívét megpárolják föld alatti kemencékben, majd a lepárlásra kész masszát tölcsérekbe helyezik.
A párlatot hagyományosan agyag vagy réz edényekben állítják elő, és itt kezdi kifejteni egyedi karakterét. A füstölt íz, melyet a fátlan tüzelés során elnyert párolgás ad, a mezcal jellegzetes jegyévé válik. A füstös és gyümölcsös aromák egyedi harmóniájával a mezcal komplex és gazdag itallá válik.
A mezcal sokféle változatban elérhető. A jó minőségű mezcalokat gyakran úgy fogyasztják, ahogyan azokat előállították, tiszta formában, és esetlegesen narancsszelettel és sós borítással kísérve. Az érett, pihentetett mezcalok már enyhébbek lehetnek, míg a fiatalabbak markánsabb ízűek. Népszerűek a különféle koktélreceptekben is, amelyekben a mezcal a főszerepet játsza.
A mezcal különleges jelentőséggel bír a mexikói kultúrában. Az italt számos ünnepség, szertartás és fontos esemény kíséri, amiért a mezcal egyfajta szent italnak számít.