SOLTÉSZ Cabernet Sauvignon bor 2021 (0,75l)
Kiszállítás: | 1-3 munkanap |
Készletinformáció: | Rendelhető |
Gyártó: | Soltész |
- Bor típus: Hazai bor
- Szín: Vörös
- Jelleg: Száraz
- Bor fajta: Cabernet Sauvignon
- Származás: Magyarország
- Borvidék: Eger
- Évjárat: 2021
- Alkoholtartalom: 12.4%
- Űrtartalom: 0.75 liter
- Hűségpont: 8
- Egységár: 2.105,33 Ft/liter
-
INGYENES KISZÁLLÍTÁS
TÖRÉSBIZTOSÍTÁS
HŰSÉGPONT RENDSZER
Termékleírás
Nemes és elegáns egri Cabernet Sauvignon, amelyben érett pirosbogyós gyümölcsök, szilva és kellemes fűszeres aromák jelennek meg.
Cabernet sauvignon szőlőről
A cabernet sauvignon az egyik legismertebb és legelterjedtebb kékszőlő fajta a világon. Az eredetileg Franciaországból származó bordeaux-i régióból indult el útjára, de hamarosan meghódította a világ legfontosabb borvidékeit is. E rendkívül népszerű szőlőfajta elterjedése és sikere jól mutatja, hogy szinte minden jelentős bortermelő országban megtalálható, és a borászok körében rendkívül kedvelt.
A cabernet sauvignon különlegessége abban rejlik, hogy a világ különböző tájain, klímájában és talajában is kitűnő minőségű borok készíthetők belőle.
A cabernet sauvignonból készült borok jellegzetesen erőteljes és testesek, rendkívül markáns tanninokkal és mély, gazdag gyümölcsös ízvilággal rendelkeznek. Az ízükben gyakran fellelhetőek a fekete ribizli, fekete cseresznye, valamint a fűszeres jegyek, mint a zöld bors és a vanília, ami hozzáad egy komplex és elegáns dimenziót ezeknek a kivételes boroknak.
A cabernet sauvignon relatíve fiatal szőlőfajta, mely a bordeaux-i cabernet franc és sauvignon blanc kereszteződéséből származik, és első említése a 17. századra tehető délnyugat-franciaországi eredetű. Annak ellenére, hogy a 20. században világszerte a legnagyobb területen telepített szőlőfajtává vált, vezető szerepét az 1990-es évek elején a merlot fajta telepítései követték.
A cabernet sauvignon sikere részben az egyszerű termesztési folyamatoknak köszönhető, hiszen vastag héja ellenállóvá teszi a rothadásnak, míg a kemény fás részek jól tűrik a fagyot. A belőle készült borok pedig kitűnnek a jó struktúrájukkal és a jól felismerhető karakterükkel. A cabernet sauvignon egy igazi ikonikus szőlőfajta, amely világszerte meghatározó szerepet játszik a borászatban.
Soltész pincészet története
Sok egrihez hasonlóan, Soltész Gergő is már gyermekkorában testközelből megismerte a szőlőművelést. Igaz, akkor még csak a metszéssel és a szürettel járó kemény fizikai munka jutott neki belőle. Akkoriban úgy gondolta, talán jobban szerepelne a pénzügyi pályán, így efelé vette az irányt, nem kevés szakmai sikerrel.
De ahogy az lenni szokott, egy tősgyökeres egri soha nem szakad el igazán a gyökereitől, így ő is engedett a szülőföld, és nem utolsósorban a kiváló egri borok hívó szavának. Először 2013-ban vállalt szerepet a több mint ötven éve működő pincészet irányításában, amelyet akkor édesapja vezetett. Két évvel később, 2015-ben költözött családjával Egerbe, hogy minden idejét a borászat fejlesztésének szentelhesse.
Néhány év múlva saját névvel, saját márkát hozott létre. A Soltész borok palackjai igazi különlegességeket rejtenek. Dűlőszelektált, egyedi hordóválogatások, melyek a legjobb éttermek, bárok, szállodaláncok polcain kaptak helyet, vásárolni pedig egyelőre csak a szépasszonyvölgyi BorzBárban lehet őket.
Szőlői vulkanikus talajon, Eger legszebb domborulatain, 170 hektáron teremnek.
Fehér és kék szőlőket termeszt, amelyekből csak a legjobb minőség kerülhet a palackokba. Második generációs családi borászatként már több mint 50 éve készít borokat az ország egyik legszebb és legizgalmasabb borvidékén. A családi hagyományok és a kultúra iránti elköteleződése adja filozófiájuk alapját.
Egri borvidék
Az Egri borvidék Magyarország gazdag történelmi örökségének és kiváló borainak otthona. A történelmi múltba mélyedve fedezhetjük fel ezt a varázslatos vidéket, amely Északkelet-Magyarországon terül el, az Egri-Bükkalja déli lejtőin és Heves vármegye területén. Néhány terület a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyébe is kiterjed, létrehozva ezen a tájon egy különleges, szőlőültetvényekkel tarkított mozaikot. A borvidék területe hatalmas, összesen 22 160 hektár, melyből kiemelkedően 18 302 hektár az I. osztályba tartozik. Ebből a lenyűgöző kiterjedésből mintegy 6000 hektár szolgál szőlőültetvényeknek, ahol gondosan munkálkodnak az elkötelezett szőlészek és borászok. Eger és környéke, a borvidék névadója és központja, büszkén mutatkozik be, mint a vidék szívverése. Eger mellett további 19 község osztozik a borokban rejlő gazdagságban, mindegyikük saját karakterrel és történettel rendelkezik. Az Egri borvidék szőlő- és borkultúrája lenyűgöző módon hosszú időre nyúlik vissza, közel 1000 évet meghaladva. Ez az ősi hagyomány és művészet része a mindennapi életnek, amely mélyen befolyásolja a vidék lakóinak életét és identitását. A szőlőművelés és borkészítés mestersége itt szinte szentként őrződik, generációról generációra öröklődik, és a borokban megtestesül a terroir, a szőlőfajták és a borászati hagyományok egyedülálló harmóniája. Az Egri borvidék egy valódi kincs, ahol a természet, a történelem és a mesteri borászat találkozik, létrehozva egy olyan területet, amely méltán büszkélkedhet Magyarország borkultúrájának egyik fénypontjával.