SOLTÉSZ Sauvignon Blanc bor 2024 (0,75l)
Kiszállítás: | 1-3 munkanap |
Készletinformáció: | Rendelhető |
Gyártó: | Soltész |
- Bor típus: Hazai bor
- Szín: Fehér
- Jelleg: Száraz
- Bor fajta: Sauvignon Blanc
- Származás: Magyarország
- Borvidék: Eger
- Évjárat: 2024
- Alkoholtartalom: 11.2%
- Űrtartalom: 0.75 liter
- Hűségpont: 8
- Egységár: 2.105,33 Ft/liter
-
INGYENES KISZÁLLÍTÁS
TÖRÉSBIZTOSÍTÁS
HŰSÉGPONT RENDSZER
Termékleírás
Roppanó struktúra, jellegzetes citrusos-csalános-gyógynövényes ízvilág, valamint vibráló savak jellemzik ezt a válogatott tételekből készült Sauvignon Blanc-t. Igazi vagány bor.
Sauvignon blanc szőlőről
A fajtát 1960-ban a Keszthely melletti Cserszegtomajon Bakonyi Károly keresztezte az Irsai Olivér és a piros tramini szőlőfajtákból. A kísérletnek az volt a célja, hogy egy olyan szőlőfajtát nyerjenek, amely amellett, hogy finom bort ad, két másik kikötésnek is megfelel: jól bírja a téli hideget és hamar érik. Ez azért volt fontos, mert ezt a sauvignon blanc az egyik legismertebb fehérborszőlő-fajta a világon, különlegességét az aromatikus fehérborok között tartják számon. Franciaországból, a Loire völgyéből és Bordeaux környékéről származik, de legkiválóbb borai az eredeti hazáján kívül Új-Zélandon készülnek. Emellett Chilében, Dél-Afrikában és Magyarországon is elismert minőségű termékeket állítanak elő belőle. A 22 magyar borvidék közül 20-ban megtalálható, a két kivétel a Nagy-Somlói és a Tokaji borvidék. A sauvignon blanc neve a francia "sauvage" (vad) és "blanc" (fehér) szavakból ered. Bár gyakran egyszerűen csak sauvignonnak nevezik, fontos megjegyezni, hogy a sauvignon valójában egy gyűjtőnév, és több változatát is magába foglalja, a sauvignon blanc pedig csak egyike ezeknek. A sauvignon blanc-ból készült borok jellegzetesen szárazak, zöldessárgák, különleges illat- és ízvilággal rendelkeznek. A hosszas, legalább 3-4 éves fahordós érlelés nem előnyös számára, inkább az acéltartályos erjesztés és érlelés hozza ki belőle a fajtakaraktereket. Fiatal borai élénk savúak, erőteljes ízvilágúak, és vegetális jegyeket mutatnak. Az illatát gyakran a frissen lenyírt fű, csalán, paprika, méz, piskóták, ananász, mangó, spárga, petrezselyem, tárkony, egres, rózsaszínű pomeló, mézdinnye és virágok (fehér rózsa, citrusvirágok) karakterisztikus jegyei alkotják. A sauvignon blanc fogyasztását általában 8–10 °C-on ajánlják, kiváló kísérője halaknak, tengeri ételeknek, pikáns fűszerezésű ételeknek, szárnyasoknak, kecskesajtnak és spárgának.szőlőfajtát inkább az ország északabbi felébe szánták, ahol kevesebb a napfény, hamarabb jön az ősz, és hidegebbek a telek.
Juhász pincészet története
Sok egrihez hasonlóan, Soltész Gergő is már gyermekkorában testközelből megismerte a szőlőművelést. Igaz, akkor még csak a metszéssel és a szürettel járó kemény fizikai munka jutott neki belőle. Akkoriban úgy gondolta, talán jobban szerepelne a pénzügyi pályán, így efelé vette az irányt, nem kevés szakmai sikerrel.
De ahogy az lenni szokott, egy tősgyökeres egri soha nem szakad el igazán a gyökereitől, így ő is engedett a szülőföld, és nem utolsósorban a kiváló egri borok hívó szavának. Először 2013-ban vállalt szerepet a több mint ötven éve működő pincészet irányításában, amelyet akkor édesapja vezetett. Két évvel később, 2015-ben költözött családjával Egerbe, hogy minden idejét a borászat fejlesztésének szentelhesse.
Néhány év múlva saját névvel, saját márkát hozott létre. A Soltész borok palackjai igazi különlegességeket rejtenek. Dűlőszelektált, egyedi hordóválogatások, melyek a legjobb éttermek, bárok, szállodaláncok polcain kaptak helyet, vásárolni pedig egyelőre csak a szépasszonyvölgyi BorzBárban lehet őket.
Szőlői vulkanikus talajon, Eger legszebb domborulatain, 170 hektáron teremnek.
Fehér és kék szőlőket termeszt, amelyekből csak a legjobb minőség kerülhet a palackokba. Második generációs családi borászatként már több mint 50 éve készít borokat az ország egyik legszebb és legizgalmasabb borvidékén. A családi hagyományok és a kultúra iránti elköteleződése adja filozófiájuk alapját.
Egri borvidék
Az Egri borvidék Magyarország gazdag történelmi örökségének és kiváló borainak otthona. A történelmi múltba mélyedve fedezhetjük fel ezt a varázslatos vidéket, amely Északkelet-Magyarországon terül el, az Egri-Bükkalja déli lejtőin és Heves vármegye területén. Néhány terület a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyébe is kiterjed, létrehozva ezen a tájon egy különleges, szőlőültetvényekkel tarkított mozaikot. A borvidék területe hatalmas, összesen 22 160 hektár, melyből kiemelkedően 18 302 hektár az I. osztályba tartozik. Ebből a lenyűgöző kiterjedésből mintegy 6000 hektár szolgál szőlőültetvényeknek, ahol gondosan munkálkodnak az elkötelezett szőlészek és borászok. Eger és környéke, a borvidék névadója és központja, büszkén mutatkozik be, mint a vidék szívverése. Eger mellett további 19 község osztozik a borokban rejlő gazdagságban, mindegyikük saját karakterrel és történettel rendelkezik. Az Egri borvidék szőlő- és borkultúrája lenyűgöző módon hosszú időre nyúlik vissza, közel 1000 évet meghaladva. Ez az ősi hagyomány és művészet része a mindennapi életnek, amely mélyen befolyásolja a vidék lakóinak életét és identitását. A szőlőművelés és borkészítés mestersége itt szinte szentként őrződik, generációról generációra öröklődik, és a borokban megtestesül a terroir, a szőlőfajták és a borászati hagyományok egyedülálló harmóniája. Az Egri borvidék egy valódi kincs, ahol a természet, a történelem és a mesteri borászat találkozik, létrehozva egy olyan területet, amely méltán büszkélkedhet Magyarország borkultúrájának egyik fénypontjával.