TÓTH ZOLTÁN Hárslevelű bor 2016 (0,75l)
| Kiszállítás: | 1-3 munkanap |
| Készletinformáció: | Rendelhető |
| Gyártó: | Tóth Zoltán |
- Hűségpont: 0
- Egységár: 1.985,33 Ft/liter
-
INGYENES KISZÁLLÍTÁS
TÖRÉSBIZTOSÍTÁS
HŰSÉGPONT RENDSZER
Termékleírás
A hárslevelű a Tokaj meghatározó fehérszőlő fajtája, amelyet a Tokaji borvidéken termesztenek, de más borvidékeken is megtalálható. A bor illata virágos, körte, kajszi és egy finom mézes, elegáns, visszafogott parfümösség vezeti az illat- és ízprofilt. A könnyedebb, egyszerűbb száraz, félszáraz vagy félédes hárslevelűk virágos-körtés jegyeikkel, selymes, olajos textúrájukkal a mindennapok kellemes kísérői, amelyeket fiatalon, általában a legutolsó évjáratokból érdemes választani.
Hárslevelű szőlőről
A hárslevelű a Kárpát-medencAe őshonos szőlőfajtája. Minőségi fehérborszőlő, hazai elterjedtségét tekintve a kilencedik leggyakoribb fajta.
Több magyar borvidéken (Mátrai, Somlói, Egri és a Villányi borvidékeken) termelik, de leginkább a Tokaji borvidék jellemző fajtája, ahol furminttal keverve a Tokaji aszút állítják elő belőle. A Tokaji-hegység északi, szlovákiai részén és Dél-Afrikában szintén termelik.
Száraz borként a hárslevelű sűrű, testes, zöldesarany színű, erős fűszer-, virágpor- és virágillatú ital.
Tóth Zoltán pincészet története
Tóth Zoltán pincészet családi vállalkozásként 1990-ben alakult. A 50-80 hektáros gazdálkodásuk a saját szőlőtermesztésre, szőlőfelvásárlásra, annak feldolgozására, a borászati tevékenységre és az értékesítésre koncentrálódik. A szőlőterületeik a Tokaji borvidéken I. osztályú dűlőkben helyezkednek el Sátoraljaújhely és Olaszliszka települések között. A szőlő feldolgozását, a felvásárlást, a bor érlelését illetve palackozását saját üzemeikben végzik. A must erjesztését felszíni tartályokban, a további érlelést fahordókban hagyományos hegyaljai pincékben végzik. Boraikat a helyi, illetve az országos borversenyeken is szépen szerepelnek. Az elkövetkezendő időben szőlőterületeik nagyságát növelni, a szőlő feldolgozási és palackozási technológiákat korszerűsíteni, a minőségi és a borkülönlegességek kategóriájába tartozó termékeik értékesítési körét pedig szélesíteni kívánják.
Tokaji borvidék
A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj a 2002-ben a világörökségi listára került magyarországi világörökségi terület része. Ennek a különleges vidéknek a "magterülete" 9 települést foglal magában, nevezetesen Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Mád, Mezőzombor, Rátka, Szegi, Tállya, Tarcal és Tokaj. A teljes világörökségi terület, beleértve a védőövezetet, 6 különleges világörökségi objektumot foglal magában, mint például a Ungvári pincék (Sátoraljaújhely), Rákóczi pince (Sárospatak), Gombos-hegyi pincesor (Hercegkút), Kőporosi pincesor (Hercegkút), Oremus pincék (Tolcsva), és Tolcsvai Bormúzeum pincéi (Tolcsva). Az egész területet Tokaj-Hegyaljának, vagy egyszerűen Hegyaljának nevezik. A világörökségi terület értékeinek megőrzése, fenntartása és védelme a Világörökségi Gondnokság felelőssége. A kiemelkedő egyetemes értékek védelme érdekében a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft.-t bízta meg a világörökségi terület gondnoksági feladatainak ellátásával. Ezen felül a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács munkaszervezetére is számítanak a világörökségi terület értékeinek megőrzésében és fejlesztésében. A terület kezelése érdekében kidolgoztak egy Kezelési tervet, amely törvényi alapokon nyugszik. Ez a terv biztosítja a fenntartható fejlődést és a kulturális örökség megőrzését, továbbá elősegíti a turizmus fejlődését ezen a különleges világörökségi területen. A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj továbbra is egyedülálló hely marad a világörökség palettáján, gazdag történelmi és borkultúrájával.