
A nyár íze boros pohárban
A rosébor a nyár megkerülhetetlen itala lett az elmúlt években. Ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy nő az érdeklődés a rózsaszín nedű iránt. A rosé nem csupán egy borfajta, hanem egy életérzés, amely tökéletesen illik a napsütéses délutánokhoz, teraszos vacsorákhoz és baráti összejövetelekhez. Könnyed, üdítő és gyümölcsös.
A tisztaság és időzítés művészete
A rosébor készítésénél két kulcsfontosságú tényezőre figyelnek oda. A tisztaságra és az egyes munkafolyamatok precíz időzítésére. A rosé sajátos, világos, néha egészen fakó színét annak köszönheti, hogy a kék szőlőt csak rövid ideig, jellemzően néhány órán át áztatják héjon. Ez az idő éppen elegendő ahhoz, hogy a héjból származó színanyag finoman megszínezze a mustot, anélkül hogy a vörösborokhoz hasonlóan sötét tónust kapna.
A szüret ideje szintén meghatározó. A roséhoz gyakran korábban szüretelik a szőlőt, mivel a frissességhez, ropogós savakhoz és gyümölcsös aromákhoz alacsonyabb cukorfok és magasabb savtartalom szükséges. A préselést követően a bort tartályban erjesztik, hogy megőrizzék annak tiszta és üde karakterét.
Könnyed elegancia vagy markáns karakter
A rosé borok készítésének két fő irányzata alakult ki a világon. Az első a fent említett klasszikus, könnyed stílus, ahol a bor főként a nyári frissességet képviseli. A másik, az úgynevezett saignée technológia, amely során a vörösbor készítésének egyik korai fázisában a héjon erjesztés során lefejtett mustból készül a rosé. Az így született borok testesebbek, szerkezetükben és aromájukban inkább a vörösborokra hasonlítanak. Akik tehát a karakteresebb, mélyebb ízvilágot kedvelik, ebben az elkészítési módban találják meg kedvenc roséjukat.
Rosé világszerte és itthon
A rosé nemzetközi otthona kétségkívül Franciaország, azon belül is Provence, ahol a bortermelés több mint fele rosé előállításából származik. A dél-franciaországi táj klímája és talajadottságai tökéletesen kedveznek ennek a stílusnak.
Magyarországon is számos borvidék alkalmas minőségi rosé készítésére. A Kunsági, a Balaton-felvidéki, a Villányi vagy éppen a Szekszárdi borvidéken is születnek kiváló rosé borok, melyek méltán veszik fel a versenyt a nemzetközi mezőnnyel.
A rosébor igazi nyári klasszikus. Frissessége, gyümölcsös aromája és könnyed teste miatt tökéletes kísérője könnyű fogásoknak. Remekül illik salátákhoz, paradicsomos ételekhez, vagy akár egy grillzöldségekből álló vacsorához is. Jól behűtve igazi felüdülést jelent egy forró nyári estén.
Legyen szó egy lazulós délutánról, egy romantikus vacsoráról vagy egy nagyobb társasági eseményről, a rosé mindig jó választás.