Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.
ESZTERBAUER Telihold 2019 (0,75l)
5.019 Ft
Menny.:db

ESZTERBAUER Telihold 2019 (0,75l)

5.019 Ft
Menny.:db
Házhozszállítás: 1-3 munkanap
Készletinformáció: Rendelhető
Gyártó: Eszterbauer
Szerezhető hűségpontok: 26
Egységár: 6.692,00 Ft/liter

Termék leírás

Dűlőszelektált kékfrankos egy nagyszerű évjáratból. Tiszta, fűszeres illat tele gyümölcsökkel. Határozott savak vezetik a bort, komplex struktúrája harmonikus összhangot alkot a meggy és a fekete-szeder, illetve a lágy pörkölt csokoládé aromákkal.

Kékfrankos szőlőről

A kékfrankos a szőlőfélék családjába, a bortermő szőlőkhöz tartozó szőlőfajta, melyből tipikusan savhangsúlyos, gyümölcsös, tanninban közepesen gazdag, fűszeres karakterű száraz vörösborokat készítenek. 
A német név Lemberg hercegségre utal a mai Szlovéniában, ami valamikor az Osztrák–Magyar Monarchia része volt. A kékfrankosnak Kelet- és Közép-Európában egy felmérés szerint több mint negyven névváltozata van. Bulgáriában például a neve Gamé, és ennek alapján valamikor azt gondolták, hogy eredetileg a Gamay típus klónozása lehetett, de ma már igazi Vinifera változatnak tekintik.
A kékfrankos általános Közép-Európában, beleértve Ausztriát és Németországot is. Magyarország számos borvidékén termesztik, többek közt Sopronban, Villányban, Hajóson, Szekszárdon és Egerben. Az öt borvidék kékfrankos borai eltérő jellegűek.
A kékfrankos az 1990-es években itthon még lenézett szőlőfajta volt, amit sokan szívesen lecseréltek volna divatosabb fajtákra, az utóbbi években azonban népszerűsége egyre emelkedett. Sőt, most már vannak borászok, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a kékfrankos termesztéséhez Magyarország adottságai egyedülállóak. A kékfrankost nem csak önállóan palackozzák, fő alkotója az egri és a szekszárdi bikavérnek is.
A kékfrankos szőlőből készült borokat jellemzi az intenzív gyümölcsösség, markáns savak és közepesen tanninos szerkezet.

Eszterbauer pincészet története

Az Eszterbauer Pincészet a Szekszárdi borvidéken található, és nevét az alapító Eszterbauer családról kapta. A családi borászati hagyományokra épülő pincészet Szekszárd szívében, a Gyöngyösi utca egyik hangulatos házának pincéjében kapott otthont. Az Eszterbauer család több generáción keresztül elkötelezte magát a minőségi borok iránt, és ez a hagyomány azóta is folytatódik.
A pincészet főként vörösborokra specializálódott, kiemelten a Szekszárdi Bikavérre. A terroir, azaz a szőlőültetvények különböző adottságai, a talaj és a mikroklíma együttesen határozzák meg a borok jellegét. Az Eszterbauer Pincészet arra törekszik, hogy a természetes adottságokból a lehető legtöbbet hozza ki, és ezáltal kiváló minőségű borokat kínáljon.
A pincészet általában a hagyományos szőlőfajtákat, mint például a Kékfrankos, Kadarka és Merlot, ülteti, de egyre inkább figyelmet fordítanak az őshonos fajtákra is. A szőlőművelésben és borászatban az ökológiai szemléletmódra helyezik a hangsúlyt, és törekednek az egészséges, fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazására.
A pincészet látogatóközpontjában lehetőség van borkóstolásokon részt venni, és így megismerni az Eszterbauer borok sokszínűségét és karakterét. A család vendégszeretettel fogadja a látogatókat, és szívesen osztja meg velük a borászat iránti szenvedélyüket és tudásukat.
Az Eszterbauer Pincészet a Szekszárdi borvidék egyik meghatározó szereplőjévé vált, elkötelezettségük a minőség és a hagyományok iránt pedig hozzájárult ahhoz, hogy borjaik ne csak hazai, de nemzetközi elismerést is szerezzenek. A pincészet által készített borok egyedi stílust képviselnek, és tükrözik a család szívós munkáját és elhivatottságát a borászat iránt.

Szekszárdi borvidék

A Szekszárdi borvidék, mely Magyarország történelmi borvidékei közé tartozik, kincseit a Tolna vármegye öleli át. A Szekszárdi dombság keleti peremén, a dombság és a Sárköz találkozásánál található, e csodálatos táj pedig ideális környezetet biztosít a szőlőtermesztés virágzásához. A borvidék területe mintegy 6000 hektárnyi területet ölel fel, melyből jelenleg körülbelül 2600 hektáron gazdálkodnak szőlőültetvények. Szekszárdnak 14 települése ad otthont, és mindegyikük egyedi karakterrel, történettel gazdagítja a borvidék palettáját. A szőlőtermesztés mély gyökerei egészen a római időkig vezethetők vissza, amelyek a terület gazdag borkultúráját formálták és örökítették meg a mai napig. A Szekszárdi borok különlegességét a borvidék sajátos mikroklímája és a kiváló minőségű talaj adja, amelyek ideális feltételeket teremtenek a szőlőfajták számára. A bortermelés itt olyan tradicionális és mélyen gyökerező hagyományokra támaszkodik, melyek az évszázadok során formálódtak és fejlődtek. A Szekszárdi borokat alapvetően a nemzetközi és magyar szőlőfajtákból készítik, eredményezve nagy testű, magas csersav- és alkoholtartalmú vörösborokat, melyek kiválóan tükrözik a terroir egyediségét. A borvidék büszkesége a több bor házasításával készülő szekszárdi bikavér, mely méltán vált az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar borfajtává.

Hasonló termékek

GÜNZER ZOLTÁN Ördögárok 2019 (0,75l)

Száraz vörösbor

4.989 Ft
Rendelhető

MÉSZÁROS PÁL Grandiózus Cabernet Sauvignon 2020 (0,75l)

Száraz vörösbor

4.869 Ft
Rendelhető

MÉSZÁROS PÁL Grandiózus Malbec 2022 (0,75l)

Száraz vörösbor

4.869 Ft
Rendelhető

MÉSZÁROS PÁL Grandiózus Cuvée 2021 (0,75l)

Száraz vörösbor

4.869 Ft
Rendelhető

MÉSZÁROS PÁL Hidaspetre Cabernet Franc 2021 (0,75l)

Száraz vörösbor

4.869 Ft
Rendelhető

MÉSZÁROS PÁL Grandiózus Syrah 2021 (0,75l)

Száraz vörösbor

4.869 Ft
Rendelhető

PETRÉNY Big Band Egri Bikavér 2016 (0,75l)

Száraz vörösbor

4.859 Ft
Rendelhető

PETRÉNY Kadarka 2017 (0,75l)

Száraz vörösbor

4.859 Ft
Rendelhető