
Az illatos fehérborok között kiemelkedő helyet foglal el az Irsai Olivér, mely jellegzetes, intenzív muskotályos, virágos illatával és gyümölcsös, szőlős zamatával bűvöli el a bor kedvelőit. Ezt a fajtát közel kilencven évvel ezelőtt nemesítették, kezdetben csak csemegeszőlőként volt ismert, de 1959-ben fehérborként történő elismerése óta egyre népszerűbbé vált, és mára az illatos fehérborok között az egyik legnépszerűbb.
A legenda
Az Irsai Olivér története magában hordozza a legendákat is. Ez a magyar nemesítésű szőlőfajta, mely egyben hungarikum is, az 1930-as években született meg Kocsis Pál szőlőnemesítő munkájának eredményeként, aki a pozsonyi fehér és a csabagyöngye fajtákat keresztezte. Az Irsai Olivér szőlőfajta körül számos történet kering. Egyesek szerint egy borkereskedő nevét viseli, mások szerint egy kisfiúról nevezték el, de a valóság egy Szegeden élő fiúhoz kötődik, akit nagyapja, Bohn József nevezett el Irsai Olivérnek, és aki inspirálta Kocsis Pált a fajta elnevezésére.
Üde, illatos, lendületes
Az Irsai Olivér korai érésű, frissessége megőrzésé érdekében augusztus közepén vagy végén szüretelik. Ahhoz, hogy a bor megőrizze könnyedségét és lendületességét, fontos a megfelelő savtartalom és a helyes borászati eljárás alkalmazása. A reduktív borkészítési technológia segítségével érhető el ez az üdeség és illatosság ami erre a fajtára jellemző. Érdemes fiatalon fogyasztani, mivel idővel az elsődleges, gyümölcsös aromák háttérbe szorulhatnak.
Magyarországon és külföldön
Bár az Irsai Olivér eredetileg magyar fajta, és Magyarországon, például a Mátrai borvidéken kiválóan termeszthető, elterjedése nem korlátozódik csak hazánkra. Világszerte megtalálhatók ültetvényei, akár Japánban, Indiában, Kínában vagy Ausztráliában is. Érdekesség, hogy az Irsai Olivér egy másik népszerű szőlőfajta, a cserszegi fűszeres szülőjévé vált mikor traminivel keresztezték.
A konyhában
Gasztronómiában az Irsai Olivér borok üde, könnyed jellege miatt számos étellel párosíthatóak. Jól illenek például citrusos salátákhoz, fehér húsokhoz és az indiai konyha fűszeres fogásaihoz is. A könnyű szószokkal tálalt tészták és friss sajtok is remek kiegészítői lehetnek ennek az illatos borfajtának. Desszertként érdemes egy édesítés nélküli gyümölcssalátát fogyasztani hozzá, melyet jéghidegen egy kis mentával tálalva igazi gasztronómiai élvezet nyújthat.