JAMESON whisky + dd (4,5l - 40%)
Kiszállítás: | 1-3 munkanap |
Készletinformáció: | Rendelhető |
Gyártó: | Jameson |
- Ital típus: Whisky
- Whisky fajta: Blended
- Származás: Írország
- Érlelés módja: Fahordóban érlelt
- Alkoholtartalom: 40%
- Űrtartalom: 4.5 liter
- Díszdoboz: Díszdoboz
- Hűségpont: 397
- Egységár: 17.642,00 Ft/liter
-
INGYENES KISZÁLLÍTÁS
TÖRÉSBIZTOSÍTÁS
HŰSÉGPONT RENDSZER
Termékleírás
A világ legnépszerűbb ír whiskey-je, a Jameson Original, háromszoros lepárlásnak köszönhetően rendkívül lágy és kiegyensúlyozott ízű. Az érlelés során selymes vanília, diós-mogyorós és krémes vajas pirítós ízekkel gazdagodik. A Jameson Original whiskey 3-szoros lepárlással, füstmentes malátázással, malátázott és nem malátázott árpákkal készül; érlelése Bourbon és kisebb mértékben sherryboros hordókban történik, amelyek hatása hozzájárul a selymes vanília, diós-mogyorós és krémes vajas pirítós ízvilágához.
Blended whisky
A blended whisky többféle whisky keverékéből készül, melyek lehetnek gabona és malátawhiskyk egyaránt. Ez a kategória a legnagyobb arányban kapható, mivel a gyártók igyekeznek kiegyensúlyozott ízprofilt létrehozni a különféle whiskyk összhangjával. A cél az, hogy minden üveg hasonló ízvilágot biztosítson, függetlenül attól, hogy a felhasznált whiskyk eredete vagy évjárata változik. A blended whisky lágyabb, gyümölcsösebb vagy karamellesebb is lehet, mint a single malt változatok, így sokan könnyebben elérhető választásként tekintenek rá.
Jameson története
A Jameson története 1770-ben kezdődött.
A Jameson cég alapítója John Jameson, 1770-ben költözött Dublinba. Fiai megismerkedtek a whiskykészítő John Steinnel, akinek Dublinban a Bow Streeten volt whiskylepárlója. Az idősebbik Jameson fivér, John, feleségül vette John Stein lányát, és átvette a lepárló irányítását és vezetését. 1780-ban, mindössze 10 évvel azután hogy a család Dublinba érkezett, id. John Jameson átvette és felvirágoztatta a vállalkozást.
A teljesen váratlanul bekövetkezett amerikai szesztilalom érzékenyen érintette a Jamesont. A vállalat számára meghatározó amerikai export hirtelen lehetetlenné vált. A tilalom felfüggesztése után, a hirtelen megnövekedett amerikai whisky-igény kielégítésére nem volt elég jó minőségű és hosszan érlelt ír whisky a raktárakban. A 60-as évek elején az ír whiskykészítők arra a megállapításra jutottak, hogy a nemzetközi piacok visszanyerése csak közös erővel lehetséges, ezért 1966-ban egyesült a három nagy ír whiskygyártó: a John Jameson and Son, a John Power and Son és a Cork Distilleries Company, és megalapították az Irish Distillers Group-ot (IDG). A Jameson főhadiszállásának georgia-i, viktoriánus épülete lett az Irish Distillers központja Dublinban.
Ugyan a Jameson már évszázadok óta készít whiskyt, maga a Jameson márka fiatal, 1968-ban született meg, mert John Jameson és utódai a készített whiskyket korábban soha nem palackozták, hanem hordókban adták el különböző palackozóknak. Az így palackozott whiskyket aztán ellátták a Jameson minőségi címkével, amelyen mindig a palackozó neve is szerepelt. A John Jameson & Son először 1968-ban palackozott whiskyt.
1988-ban az Irish Distillers a Pernod Ricard tulajdonába került.