NAGY & NAGY Olaszrizling bor 2024 (1,5l)
Kiszállítás: | 1-3 munkanap |
Készletinformáció: | Rendelhető |
Gyártó: | Nagy & Nagy |
- Bor típus: Hazai bor
- Szín: Fehér
- Jelleg: Száraz
- Bor fajta: Olaszrizling
- Származás: Magyarország
- Borvidék: Badacsony
- Évjárat: 2024
- Alkoholtartalom: 11.5%
- Űrtartalom: 1.5 liter
- Hűségpont: 11
- Egységár: 1.466,00 Ft/liter
-
INGYENES KISZÁLLÍTÁS
TÖRÉSBIZTOSÍTÁS
HŰSÉGPONT RENDSZER
Termékleírás
Virágos, vidám illatú bor, a pincészet könnyedebb stílusú, mindennapokra szánt olaszrizlingje. Megkóstolva ropogósan friss savtartalom, kellemes tonikos-grapefruitos kesernyés, gyümölcsös zamatok érezhetők. Ideális bor baráti beszélgetésekhez, nyári fröccsözéshez!
Olaszrizling szőlőről
Az olaszrizling a szőlőfélék családjába, a bortermő szőlőkhöz tartozó olasz vagy francia eredetű elterjedt szőlőfajta. Magyarországra Franciaországból került a 19. század közepétől, és az egyik leggyakoribb fehérborszőlő lett. A nagy filoxérajárvány során elpusztult szőlők helyébe ültették. Legjobb magyarországi termőhelyein, a Szent György-hegyen és Csopakon ma már sokkal jobb eredményt hoz, mint eredeti hazájában. Borának íze gyakran a keserű manduláéra emlékeztet. Enyhe rezeda illatú, savai szelídek, de ennek mértéke a termelőhelytől függ. Az Észak-Dunántúlon például Csopakon a leglágyabb, Badacsony és Balatonederics felé a savas jelleg erősödik és Somlón a legerősebb. Egy helyen belül a hegyek északi részén savasabb, délen lágyabb. Október első felében szüretelhető. Későn érő, ezért szereti a melegebb helyeket, a déli lejtőket. Bőven termő, kiváló minőségű fajta. olaszrizling egyedi jellemzője a nagy magnéziumigény; ennek hiányában hiánybetegsége alakulhat ki. A felvett magnézium jelentős része a termésbe és onnan a borba kerül, ezért bora izomgörcsök stb. ellen gyógyhatású. Magyarországon a badacsonyi borvidék bazalton termesztett olaszrizlingjeinek borában van a legtöbb magnézium.
Nagy & Nagy pincészet története
A Nagy és Nagy Borászat eredetileg két testvér, Nagy Lajos és Nagy Csaba közös vállalkozásaként indult 1999-ben. Azóta a képlet némileg változott, hiszen a két Nagy immár Noémit és Franciskát, Lajos két lányát jelenti, akik fiatalos lendületet vittek a 100%-ban családi tulajdonú pincészet életébe.
A borászat a közelmúltig Uzsán, egy 16.000 hektoliter kapacitású telephelyen működött, de 2018-ban a család megvásárolta Rizapusztát, így további 40.000 hektoliterrel bővültünk. Az egykori uradalmi majd szövetkezeti pincét nagy erőkkel újítjuk, csinosítjuk, impozáns birtokközpontot alakítunk ki, korszerű technológiával, a Balaton egyik legnagyobb feldolgozó, tároló és palackozókapacitásával. A palackozás már teljes egészében itt folyik, de a szőlő és a borok egy részének feldolgozásában, kezelésében, tárolásában Uzsa is fontos szerepet kap. Rizapusztán a reduktív technológia, nagy teljesítményű pneumatikus prések, rozsdamentes acél berendezések mellett fahordós érlelőtérrel is rendelkezünk, mely Prémium boraink érlelésénél kap szerepet.
A birtok gyönyörű fekvésű, délről a Balaton, körben a Kisörsi hegy, Gulács és az öreg Badacsony impozáns látványa kápráztatja el az ide látogató turistákat. Hamarosan nekik is újdonsággal szolgálunk, hiszen a pincészet területén már kitisztítottuk a százéves fákat rejtő parkot, és az itt található romos épület is teljes felújításon esik át. Borszaküzlet, kóstolótér és terasz készül, ahol kellemes környezetben kóstolhatják meg borainkat, és élvezhetik a balaton-felvidéki táj szépségét.
Badacsonyi borvidék
A Badacsonyi borvidék a Dunántúl középső részén, a Balaton északi partjának nyugati területén, a Badacsony környékén fekszik, és e terület a Balaton-felvidék geográfiai tájegységének legnagyobb bazaltsapkás deflációs tanúhegyének otthont ad. A borvidék a Badacsony Hegyközség, a Badacsonyi Borfalvak Hegyközség, a Káptalantóti-Csobánc Hegyközség és a Szent György-hegy Hegyközség együttműködéséből született. A történelmi borvidék kiemelkedő szőlőtermő dűlője a 438 méter magas Badacsony-hegy, mellette a Szent György-hegy (414 m), továbbá a Szigliget-hegy és Kisörs-hegy. A talaj összetétele bazalt alapú, pannonagyag, pannonhomok és lösz. A könnyen lebomló vulkanikus kőzet és a permi homokkő vörös málladékának mikroelemekben gazdag felszabadulása egyedülálló borkülönlegességeket eredményez ezen a területen. Az enyhe, kiegyensúlyozott éghajlat és a magas páratartalom a Balaton közelségének köszönhetően ideális mikroklímát teremt, amely kiválóan elősegíti a természetes csemegeborok készítését. A borvidékhez a következő települések I. és II. osztályú szőlőhatár-részei tartoznak a szőlőkataszter szerint: Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Diszel, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget, Tapolca. Ezek a települések együttesen gazdagítják és ápolják ezt a kivételes borkultúrát és történelmi hagyományokkal rendelkező területet, amely hazánk egyik legelismertebb borászati régiójává vált.