DUBICZ Sauvignon Blanc bor 2024 (0,75l)
Kiszállítás: | 1-3 munkanap |
Készletinformáció: | Rendelhető |
Gyártó: | Dubicz |
- Bor típus: Hazai bor
- Szín: Fehér
- Jelleg: Száraz
- Bor fajta: Sauvignon Blanc
- Származás: Magyarország
- Borvidék: Mátra
- Évjárat: 2024
- Alkoholtartalom: 13%
- Űrtartalom: 0.75 liter
- Hűségpont: 9
- Egységár: 2.225,33 Ft/liter
-
INGYENES KISZÁLLÍTÁS
TÖRÉSBIZTOSÍTÁS
HŰSÉGPONT RENDSZER
Termékleírás
A bor illatban könnyed mezei füveket idéz, árnyalatnyi virágos tónussal, egy kis érett körtével a háttérben. Ízben egyensúlyos, közepes testtel. Gördülékeny, jó ivású bor.
Sauvignon blanc szőlőről
A fajtát 1960-ban a Keszthely melletti Cserszegtomajon Bakonyi Károly keresztezte az Irsai Olivér és a piros tramini szőlőfajtákból. A kísérletnek az volt a célja, hogy egy olyan szőlőfajtát nyerjenek, amely amellett, hogy finom bort ad, két másik kikötésnek is megfelel: jól bírja a téli hideget és hamar érik. Ez azért volt fontos, mert ezt a sauvignon blanc az egyik legismertebb fehérborszőlő-fajta a világon, különlegességét az aromatikus fehérborok között tartják számon. Franciaországból, a Loire völgyéből és Bordeaux környékéről származik, de legkiválóbb borai az eredeti hazáján kívül Új-Zélandon készülnek. Emellett Chilében, Dél-Afrikában és Magyarországon is elismert minőségű termékeket állítanak elő belőle. A 22 magyar borvidék közül 20-ban megtalálható, a két kivétel a Nagy-Somlói és a Tokaji borvidék. A sauvignon blanc neve a francia "sauvage" (vad) és "blanc" (fehér) szavakból ered. Bár gyakran egyszerűen csak sauvignonnak nevezik, fontos megjegyezni, hogy a sauvignon valójában egy gyűjtőnév, és több változatát is magába foglalja, a sauvignon blanc pedig csak egyike ezeknek. A sauvignon blanc-ból készült borok jellegzetesen szárazak, zöldessárgák, különleges illat- és ízvilággal rendelkeznek. A hosszas, legalább 3-4 éves fahordós érlelés nem előnyös számára, inkább az acéltartályos erjesztés és érlelés hozza ki belőle a fajtakaraktereket. Fiatal borai élénk savúak, erőteljes ízvilágúak, és vegetális jegyeket mutatnak. Az illatát gyakran a frissen lenyírt fű, csalán, paprika, méz, piskóták, ananász, mangó, spárga, petrezselyem, tárkony, egres, rózsaszínű pomeló, mézdinnye és virágok (fehér rózsa, citrusvirágok) karakterisztikus jegyei alkotják. A sauvignon blanc fogyasztását általában 8–10 °C-on ajánlják, kiváló kísérője halaknak, tengeri ételeknek, pikáns fűszerezésű ételeknek, szárnyasoknak, kecskesajtnak és spárgának.szőlőfajtát inkább az ország északabbi felébe szánták, ahol kevesebb a napfény, hamarabb jön az ősz, és hidegebbek a telek.
Dubicz pincészet története
A család 2003 óta tulajdonosa a gyöngyösi, eklektikus stílusban épült Borpalota épületében és pincéjében működő borászatnak. Az első pillanattól fő feladatuknak tekintetik a nagy múltú pince modernizálását, valamint a kiváló minőségű mátrai borok készítését. A borászatot az elmúlt években a legmodernebb borászati technológiával szerelték fel, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy boraik magas minőségű, saját szőlőből készüljenek.
2016-ban elérkezettnek látták az időt, hogy saját nevüket adják az általuk készített borokhoz, ezzel is garantálva a kiváló minőséget és erősítve a fogyasztókhoz fűződő személyesebb kapcsolatot, így azóta Dubicz Borászat és Szőlőbirtok néven jelenük meg a közönség előtt.
Mátrai borvidék
A Mátrai borvidék Magyarország második legnagyobb borvidéke területét tekintve, és a hegyvidéki borvidékek között a legnagyobb. A szőlőültetvények területe mintegy 7.815 hektár. A régióban hosszú múltra tekint vissza a szőlészeti-borászati tevékenység, melynek ősi hagyományai már a honfoglalást megelőző időkben is jelen voltak, különösen Gyöngyösön. Az első írásos adatok a 1301-es oklevélből származnak, melyben Csobánka László comes három fia megosztozott ősi gyöngyösi birtokukon, mely nagy részét szőlőültetvények alkották. Gyöngyös városa élelmes bortermelőként országszerte kereskedett, és a városi kocsmáknak való borkereskedelem jogát a város szabályozta. A gyöngyösi bortermelők kiváltságait később is védelmezték, János király 1536-ban kiadott védelmi levéllel, mely biztosította a bortermelőket a zavartalan kereskedelemhez. 1608-ban II. Mátyás is engedélyt adott a gyöngyösi bortermelőknek vám- és adómentes értékesítésre az ország minden részén. A 18. század előtt a gyöngyösi bortermelők főleg fehér szőlőfajtákat termesztettek, köztük a rajnai fajokat is. A 19. század elején a kadarka terjedése kezdődött, de a filoxéravész 1886-ban elpusztította az összes szőlőt a vidéken. Az amerikai fajták oltásával sikerült helyreállítani a szőlőültetvényeket, és tíz évvel később a gyöngyösi borászok újra fellendültek. A gyöngyösi bortermelők nemcsak szőlővel foglalkoztak, hanem híres gyöngyösi babot is termeltek. Később a csontár-gyümölcsök, mint a cseresznye, meggy és barack, váltak keresettebbé a kivitel szempontjából.