GERE & SCHUBERT Irsai Olivér bor 2025 (0,75l)
Kiszállítás: | 1-3 munkanap |
Készletinformáció: | Rendelhető |
Gyártó: | Gere & Schubert |
- Bor típus: Hazai bor
- Szín: Fehér
- Jelleg: Száraz
- Bor fajta: Irsai Olivér
- Származás: Magyarország
- Borvidék: Villány
- Évjárat: 2025
- Alkoholtartalom: 11.5%
- Űrtartalom: 0.75 liter
- Hűségpont: 10
- Egységár: 2.412,00 Ft/liter
-
INGYENES KISZÁLLÍTÁS
TÖRÉSBIZTOSÍTÁS
HŰSÉGPONT RENDSZER
Termékleírás
Friss, érett szőlő és marakuja alkotják az aromaképet. Kóstolva szintén citrusok gazdagítják a fehér húsú gyümölcsízeket, leheletnyi mineralitás és fiatalos savak kíséretében. Fajtajellegét erősítő csábítóan aromás ellenállhatatlan stílusú bor.
Irsai olivér szőlőről
Az irsai olivér, a bortermő szőlőfélék közé tartozó magyar nemesítésű hibrid csemege- és fehérborszőlő fajta, Kocsis Pál által 1930-ban alkotva Magyarországon. A fajtát a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér szőlők keresztezésével hozta létre. Később, 1960-ban Bakonyi Károly az irsai olivér és a piros tramini keresztezésével létrehozta a cserszegi fűszeres szőlőfajtát.
Magyarországon az irsai olivért Pannonhalma-Sokoróaljai, Balatonboglári, Mátraaljai, Ászár-Neszmélyi borvidékeken termelik nagyobb mennyiségben. Kocsis Pál a második világháborút követően Oroszországnak is jelentős mennyiségű vesszőt szállított, ahol máig nagy területen termesztik. A fajta jelenleg az egyik legkedveltebb szőlőfajta Magyarországon. 1967-ben 340 hektáron termesztették, főként csemegeszőlőnek. 1985-ig 2300 hektárt telepítettek be e fajtával. 2000-ben 1272 hektár irsai olivér ültetvény volt nyilvántartásban, és jelenleg 985 hektár területen termesztik.
Az irsai olivér korán érik, augusztus közepétől szüretelik. Ízében kiváló, muskotályos jegyekkel rendelkezik. Borának zöldes-sárgás színe és erősen muskotályos íze lágy savakkal párosul, kifejezve ezzel a fajta karakterét és kulináris értékét.
Gere & Schubert pincészet története
A Gere & Schubert Pincészet a Villányi borvidéken, Magyarország déli részén található, és a két neves borász, Gere Attila és Schubert Vilmos közös vállalkozása. A pincészet története a 20. század közepéig nyúlik vissza, de az igazi lendületet a két borász közös munkája hozta meg a 1990-es években. A Gere & Schubert mára a Villányi borvidék egyik meghatározó szereplőjévé vált, elismerést kivívva a minőségi vörösborok terén.
A pincészet területe a szőlőtermesztés ideális feltételeit kínálja, a dombvidék kavicsos talajával és a mediterrán klímával. A pincészet főként a vörösborokra specializálódott, kiemelten a Bordeaux-i fajtákra, mint például a Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot. A szőlőültetvényeken az ökológiai szemlélet és a fenntarthatóság elvei irányítják a gazdálkodást.
A Gere & Schubert borai a terroir egyediségét és a borászok szenvedélyét tükrözik. A pincészet kínálatában megtalálhatók a gazdag és komplex Villányi Bikavérek, a karakteres Cabernet Sauvignon-ok és a kifinomult Pinot Noir-ok is. A borok készítésében a hagyományok és az innováció egyensúlya jellemzi a pincészet munkáját.
A pincészet látogatóközpontja lehetőséget kínál a borkóstolásokra, a pincebejárásokra és a borászati bemutatókra. A vendégeknek alkalmuk nyílik megismerni a pincészet történetét, a szőlőültetvényeket és a borászati folyamatokat. A borkóstolások során az egyes borok karakterét, ízvilágát és a terroir jellegzetességeit ismerhetik meg.
A Gere & Schubert Pincészet nemcsak a magyar borászatban játszik kiemelkedő szerepet, hanem nemzetközi szinten is elismert. A pincészet borai számos nemzetközi borversenyen és értékelésen aratott elismerést, és a Villányi borvidék egyik zászlóshajója lett, hozzájárulva a magyar borok magas színvonalú képviseléséhez a világpiacon.
Villány
A Villányi borvidék kulcsszerepet játszott a magyar borászat megújulásában, és Magyarország egyik legfejlettebb bortermelő területeként emelkedik ki. A borvidék sikere számos tényezőnek köszönhető, köztük a nagyüzemi termelésben jártas kiváló szakemberek és az idetelepült svábok elkötelezettsége. A Villány borvidék két fő településhez, Villányhoz és Siklóshoz kötődik, melyek eltérő arculatú borokat termelnek. Villány a tüzes vörösborairól és modern technológiájáról ismert, míg Siklós inkább fehérboraival hívja fel magára a figyelmet, bár kissé háttérbe szorult. A borvidék a legdélibb fekvésű területünk, ahol összesen 2100 hektáron gazdálkodnak szőlőültetvényeken. A szubmediterrán éghajlat kiváló feltételeket biztosít a szőlő érleléséhez, ami nélkülözhetetlen a borvidék sikeréhez. Ez a terület Magyarország legmelegebb és legnaposabb borvidéke, hosszú száraz nyarakkal és tenyészidővel. A talaj a Villányi-hegység vörös agyaggal és barna erdőtalajjal keveredő löszéből áll, ami tovább erősíti a borok különleges karakterét.