GRÓF BUTTLER Sauvignon Blanc bor 2023 (0,75l)
Kiszállítás: | 1-3 munkanap |
Készletinformáció: | Rendelhető |
Gyártó: | Gróf Buttler |
- Bor típus: Hazai bor
- Szín: Fehér
- Jelleg: Száraz
- Bor fajta: Sauvignon Blanc
- Származás: Magyarország
- Borvidék: Eger
- Évjárat: 2020
- Alkoholtartalom: 11.5%
- Űrtartalom: 0.75 liter
- Hűségpont: 11
- Egységár: 2.878,67 Ft/liter
-
INGYENES KISZÁLLÍTÁS
TÖRÉSBIZTOSÍTÁS
HŰSÉGPONT RENDSZER
Termékleírás
Friss, szomjoltó gyümölcsösséggel rendelkezik. Herbás, ropogós szerkezetű bor. Közepes test és alkohol, üde savak, bodzavirág, egres, csalán jellemzi leginkább.
Sauvignon blanc szőlőről
A fajtát 1960-ban a Keszthely melletti Cserszegtomajon Bakonyi Károly keresztezte az Irsai Olivér és a piros tramini szőlőfajtákból. A kísérletnek az volt a célja, hogy egy olyan szőlőfajtát nyerjenek, amely amellett, hogy finom bort ad, két másik kikötésnek is megfelel: jól bírja a téli hideget és hamar érik. Ez azért volt fontos, mert ezt a sauvignon blanc az egyik legismertebb fehérborszőlő-fajta a világon, különlegességét az aromatikus fehérborok között tartják számon. Franciaországból, a Loire völgyéből és Bordeaux környékéről származik, de legkiválóbb borai az eredeti hazáján kívül Új-Zélandon készülnek. Emellett Chilében, Dél-Afrikában és Magyarországon is elismert minőségű termékeket állítanak elő belőle. A 22 magyar borvidék közül 20-ban megtalálható, a két kivétel a Nagy-Somlói és a Tokaji borvidék. A sauvignon blanc neve a francia "sauvage" (vad) és "blanc" (fehér) szavakból ered. Bár gyakran egyszerűen csak sauvignonnak nevezik, fontos megjegyezni, hogy a sauvignon valójában egy gyűjtőnév, és több változatát is magába foglalja, a sauvignon blanc pedig csak egyike ezeknek. A sauvignon blanc-ból készült borok jellegzetesen szárazak, zöldessárgák, különleges illat- és ízvilággal rendelkeznek. A hosszas, legalább 3-4 éves fahordós érlelés nem előnyös számára, inkább az acéltartályos erjesztés és érlelés hozza ki belőle a fajtakaraktereket. Fiatal borai élénk savúak, erőteljes ízvilágúak, és vegetális jegyeket mutatnak. Az illatát gyakran a frissen lenyírt fű, csalán, paprika, méz, piskóták, ananász, mangó, spárga, petrezselyem, tárkony, egres, rózsaszínű pomeló, mézdinnye és virágok (fehér rózsa, citrusvirágok) karakterisztikus jegyei alkotják. A sauvignon blanc fogyasztását általában 8–10 °C-on ajánlják, kiváló kísérője halaknak, tengeri ételeknek, pikáns fűszerezésű ételeknek, szárnyasoknak, kecskesajtnak és spárgának.szőlőfajtát inkább az ország északabbi felébe szánták, ahol kevesebb a napfény, hamarabb jön az ősz, és hidegebbek a telek.
onikus szőlőfajta, amely világszerte meghatározó szerepet játszik a borászatban.Gróf Buttler pincészet története
Az egri Gróf Buttler Borászatot 1999-ben alapították. 2009-ben új tulajdonosa lett a borászatnak.
A rendkívüli minőségű szőlő értékeit megőrizve, hagyományos eljárással készülnek a Gróf Buttler borok. A gyümölcs épségére már a szüret során is kiemelt figyelem jut, és ez a szemlélet kíséri végig a teljes feldolgozási folyamatot. A kisládás kézi szüretet követően, a zúzást kihagyva a kékszőlőt bogyózzák majd rozsdamentes tartályokban irányított hőmérsékleten héjon erjesztik. Az alkoholos erjedést követően lezajlik az almasavbontás, majd a bort lefejtik és kiváló minőségű tölgyfahordókban érlelik. Fehérboraik részben reduktív technológiával készülnek, részben fahordóban erjednek, megőrizve a szőlő termőterület adta gazdag ízvilágát.
A birtok Eger legrégebbi tradicionális pincesorán, a Nagykőporoson helyezkedik el, mintegy 4500 m2-en.
Egri borvidék
Az Egri borvidék Magyarország gazdag történelmi örökségének és kiváló borainak otthona. A történelmi múltba mélyedve fedezhetjük fel ezt a varázslatos vidéket, amely Északkelet-Magyarországon terül el, az Egri-Bükkalja déli lejtőin és Heves vármegye területén. Néhány terület a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyébe is kiterjed, létrehozva ezen a tájon egy különleges, szőlőültetvényekkel tarkított mozaikot. A borvidék területe hatalmas, összesen 22 160 hektár, melyből kiemelkedően 18 302 hektár az I. osztályba tartozik. Ebből a lenyűgöző kiterjedésből mintegy 6000 hektár szolgál szőlőültetvényeknek, ahol gondosan munkálkodnak az elkötelezett szőlészek és borászok. Eger és környéke, a borvidék névadója és központja, büszkén mutatkozik be, mint a vidék szívverése. Eger mellett további 19 község osztozik a borokban rejlő gazdagságban, mindegyikük saját karakterrel és történettel rendelkezik. Az Egri borvidék szőlő- és borkultúrája lenyűgöző módon hosszú időre nyúlik vissza, közel 1000 évet meghaladva. Ez az ősi hagyomány és művészet része a mindennapi életnek, amely mélyen befolyásolja a vidék lakóinak életét és identitását. A szőlőművelés és borkészítés mestersége itt szinte szentként őrződik, generációról generációra öröklődik, és a borokban megtestesül a terroir, a szőlőfajták és a borászati hagyományok egyedülálló harmóniája. Az Egri borvidék egy valódi kincs, ahol a természet, a történelem és a mesteri borászat találkozik, létrehozva egy olyan területet, amely méltán büszkélkedhet Magyarország borkultúrájának egyik fénypontjával.