PETER LEHMANN Barossa Portrait Cabernet Sauvignon bor 2021 (0,75l)
| Kiszállítás: | 1-3 munkanap |
| Készletinformáció: | Rendelhető |
| Gyártó: | Peter Lehmann |
- Bor típus: Külföldi bor
- Szín: Vörös
- Jelleg: Száraz
- Bor fajta: Cabernet Sauvignon
- Származás: Ausztrália
- Borvidék: Barossa valley
- Évjárat: 2021
- Alkoholtartalom: 14.5%
- Űrtartalom: 0.75 liter
- Hűségpont: 37
- Egységár: 9.865,33 Ft/liter
-
INGYENES KISZÁLLÍTÁS
TÖRÉSBIZTOSÍTÁS
HŰSÉGPONT RENDSZER
Termékleírás
Bár a Barossa völgy elsősorban a shiraz fajtáról vált ismertté, a hűvösebb fekvésű dűlőkben csodálatos Cabernet Sauvignon ültetvények találhatók, melyek hűen tükrözik a a Barossa völgy természeti adottságait. Testes bor, gyüölcsös, fűszeres zamatokkal, igazi ételkísérő bor, mely tökéletesen párosítható marha-, és vadhúshoz, ragukhoz, érett sajtokhoz
Cabernet sauvignon szőlőről
A cabernet sauvignon az egyik legismertebb és legelterjedtebb kékszőlő fajta a világon. Az eredetileg Franciaországból származó bordeaux-i régióból indult el útjára, de hamarosan meghódította a világ legfontosabb borvidékeit is. E rendkívül népszerű szőlőfajta elterjedése és sikere jól mutatja, hogy szinte minden jelentős bortermelő országban megtalálható, és a borászok körében rendkívül kedvelt.
A cabernet sauvignon különlegessége abban rejlik, hogy a világ különböző tájain, klímájában és talajában is kitűnő minőségű borok készíthetők belőle.
A cabernet sauvignonból készült borok jellegzetesen erőteljes és testesek, rendkívül markáns tanninokkal és mély, gazdag gyümölcsös ízvilággal rendelkeznek. Az ízükben gyakran fellelhetőek a fekete ribizli, fekete cseresznye, valamint a fűszeres jegyek, mint a zöld bors és a vanília, ami hozzáad egy komplex és elegáns dimenziót ezeknek a kivételes boroknak.
A cabernet sauvignon relatíve fiatal szőlőfajta, mely a bordeaux-i cabernet franc és sauvignon blanc kereszteződéséből származik, és első említése a 17. századra tehető délnyugat-franciaországi eredetű. Annak ellenére, hogy a 20. században világszerte a legnagyobb területen telepített szőlőfajtává vált, vezető szerepét az 1990-es évek elején a merlot fajta telepítései követték.
A cabernet sauvignon sikere részben az egyszerű termesztési folyamatoknak köszönhető, hiszen vastag héja ellenállóvá teszi a rothadásnak, míg a kemény fás részek jól tűrik a fagyot. A belőle készült borok pedig kitűnnek a jó struktúrájukkal és a jól felismerhető karakterükkel. A cabernet sauvignon egy igazi ikonikus szőlőfajta, amely világszerte meghatározó szerepet játszik a borászatban.
Peter Lehmann pincészet története
Peter Lehmann 1979-ben alapította meg borászatát, amikor pénzügyi befektetők segítségével segítő kezet nyújtott a túltermelési válságban, a pénzügyi összeomlás szélén álló Barossa völgyi szőlőtermelőknek. A termelőktől vásárolt szőlőből prémium minőségű, palackozott borokat készített, ezzel kiemelkedett a folyóborok tömegpiacáról és rövid idő alatt széleskörű nemzetközi megbecsülésre tett szert. Napjainkban is közel 200 szőlőtermelőnek biztosít megélhetést a borászat, saját ültetvényről csak a teljes termelés 2%-a származik. A Barossa völgyben soha nem ütötte fel fejét a filoxéra, ezért számos dűlőben a szőlőtőkék a mai napig saját gyökéren nőnek és az itt található legöregebb tőkék a világ legidősebb szőlői közé tartoznak. Bár számos szőlőfajta megtalálható a borvidéken, a Barossa völgy elsőszámú fajtája a Shiraz. A világon egyedülállóan intenzív, gyümölcsös karakterű, nagytestű borok készülnek itt.
Barossa valley
A Barossa valley borvidék Ausztrália egyik legrégebbi és legelismertebb borvidéke ami pontosabban Dél-Ausztráliában található. Míg Ausztrália többi részét főként a brit hatás alakította borászati ipar, a Barossa-völgy borászati hagyományait német telepesek alapozták meg. A régió meleg kontinentális éghajlata ideális feltételeket teremtett a nagyon érett szőlő termesztéséhez, ami kulcsfontosságú volt az korai ausztrál erősített boriparban.
A modern ausztrál borászati ipar a 20. század közepén a vörös asztali borok felé fordult, különösen a tekintélyes Cabernet Sauvignon fajtából készült borok felé. Ez idő alatt a Barossa-völgy elvesztette népszerűségét, mivel jellemzően Syrah szőlőkből készült borokat termelő termelők révén főként keverékhez használták szőlőjüket. Ebben az időszakban a Barossa-völgy neve ritkán jelent meg a borosüvegeken. Az 1980-as években több boutique családi borászat megjelenése, amelyek különleges, régi szőlőtőkékből készült Shiraz boraira specializálódtak, nemzetközi figyelmet vonzottak a Barossa Shiraz egyedi stílusára, ami gazdag csokoládé és fűszerjegyekkel rendelkező testes vörösbor.
A Barossa-völgyben más szőlőfajták is termőterületen vannak, mint például a Grenache, Mourvedre, Cabernet Sauvignon, Riesling, Chardonnay és Semillon.