Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.
ESZTERBAUER Nagyapám 2023 (0,75l)
3.849 Ft
Menny.:db

ESZTERBAUER Nagyapám 2023 (0,75l)

3.849 Ft
Menny.:db
Házhozszállítás: 1-3 munkanap
Készletinformáció: Rendelhető
Gyártó: Eszterbauer
Szerezhető hűségpontok: 20
Egységár: 5.132,00 Ft/liter

Termék leírás

A klónszelekciós kísérletek eredménye ez a bor. Öregtőkék válogatott termése adja az elegáns és komplex íz világot. Komoly kadarka!

Kadarka szőlőről

A kadarka egy gyakori kék szőlőfajta Magyarországon, melynek származása bizonytalan, és két fő elmélet kering róla. Egyesek Kis-Ázsiai eredetűnek gondolják, mások pedig Albániát jelölik meg származási helyéül. Neve az albániai Shkodra város szerbhorvát „Skadar” nevéből származik. A kadarka a Balkán-félszigetről került Magyarországra valószínűleg szerb közvetítéssel a török kiűzését követően, a 18. században. Elterjedése hazánkban gyors volt, és a reformkor idejére már szinte minden borvidékünkön termesztették. Azonban napjainkra a termőterületei lecsökkentek, és csak néhány területen található meg. A legjelentősebbek az alföldi kadarka és a szekszárdi kadarka borok. A kadarka Magyarországon a Kunsági és a szekszárdi borvidéken találta meg igazi otthonát, de a Villány–Siklósi borvidéken és az Egri borvidéken is termesztik. Napfényigénye magas, és bogyói kékesfeketék, árnyékos oldalukon néha zöldeskékek. A fajta késői érésű, ám rothadékonysága és fagyérzékenysége miatt gyakran már szeptemberben szüretelik. A szeptemberi szüret eredményez alacsony mustfokot és kevés színanyagot a szőlőben. Az ideális fekvés és a kedvező évjáratok esetén azonban a kadarka elérheti a 18-20 mustfokot. A kadarka bora kiemelkedően fűszeres zamatú. A kötöttebb, löszös talajokon nevelt szőlő testesebb vörösborokat eredményez, míg a lazább homoktalajon termelt szőlő vékonyabb, üdébb borokat produkál. A fajtára jellemző a változatosság, és a minőségi borok előállításához az ideális termőhely és a megfelelő gondozás elengedhetetlen.

Eszterbauer pincészet története

Az Eszterbauer Pincészet a Szekszárdi borvidéken található, és nevét az alapító Eszterbauer családról kapta. A családi borászati hagyományokra épülő pincészet Szekszárd szívében, a Gyöngyösi utca egyik hangulatos házának pincéjében kapott otthont. Az Eszterbauer család több generáción keresztül elkötelezte magát a minőségi borok iránt, és ez a hagyomány azóta is folytatódik.
A pincészet főként vörösborokra specializálódott, kiemelten a Szekszárdi Bikavérre. A terroir, azaz a szőlőültetvények különböző adottságai, a talaj és a mikroklíma együttesen határozzák meg a borok jellegét. Az Eszterbauer Pincészet arra törekszik, hogy a természetes adottságokból a lehető legtöbbet hozza ki, és ezáltal kiváló minőségű borokat kínáljon.
A pincészet általában a hagyományos szőlőfajtákat, mint például a Kékfrankos, Kadarka és Merlot, ülteti, de egyre inkább figyelmet fordítanak az őshonos fajtákra is. A szőlőművelésben és borászatban az ökológiai szemléletmódra helyezik a hangsúlyt, és törekednek az egészséges, fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazására.
A pincészet látogatóközpontjában lehetőség van borkóstolásokon részt venni, és így megismerni az Eszterbauer borok sokszínűségét és karakterét. A család vendégszeretettel fogadja a látogatókat, és szívesen osztja meg velük a borászat iránti szenvedélyüket és tudásukat.
Az Eszterbauer Pincészet a Szekszárdi borvidék egyik meghatározó szereplőjévé vált, elkötelezettségük a minőség és a hagyományok iránt pedig hozzájárult ahhoz, hogy borjaik ne csak hazai, de nemzetközi elismerést is szerezzenek. A pincészet által készített borok egyedi stílust képviselnek, és tükrözik a család szívós munkáját és elhivatottságát a borászat iránt.

Szekszárdi borvidék

A Szekszárdi borvidék, mely Magyarország történelmi borvidékei közé tartozik, kincseit a Tolna vármegye öleli át. A Szekszárdi dombság keleti peremén, a dombság és a Sárköz találkozásánál található, e csodálatos táj pedig ideális környezetet biztosít a szőlőtermesztés virágzásához. A borvidék területe mintegy 6000 hektárnyi területet ölel fel, melyből jelenleg körülbelül 2600 hektáron gazdálkodnak szőlőültetvények. Szekszárdnak 14 települése ad otthont, és mindegyikük egyedi karakterrel, történettel gazdagítja a borvidék palettáját. A szőlőtermesztés mély gyökerei egészen a római időkig vezethetők vissza, amelyek a terület gazdag borkultúráját formálták és örökítették meg a mai napig. A Szekszárdi borok különlegességét a borvidék sajátos mikroklímája és a kiváló minőségű talaj adja, amelyek ideális feltételeket teremtenek a szőlőfajták számára. A bortermelés itt olyan tradicionális és mélyen gyökerező hagyományokra támaszkodik, melyek az évszázadok során formálódtak és fejlődtek. A Szekszárdi borokat alapvetően a nemzetközi és magyar szőlőfajtákból készítik, eredményezve nagy testű, magas csersav- és alkoholtartalmú vörösborokat, melyek kiválóan tükrözik a terroir egyediségét. A borvidék büszkesége a több bor házasításával készülő szekszárdi bikavér, mely méltán vált az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar borfajtává.

Hasonló termékek

GERE ATTILA Merlot 2019 (0,75l)

Száraz vörösbor

3.829 Ft
Rendelhető

GERE ATTILA Cabernet Sauvignon 2021 (0,75l)

Száraz vörösbor

3.829 Ft
Rendelhető

THUMMERER Egri Bikavér 2020 (0,75l)

Száraz vörösbor

3.829 Ft
Rendelhető

HOMOLA Kékfrankos 2018 (0,75l)

Száraz vörösbor

3.789 Ft
Rendelhető

TÓTH ZOLTÁN Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2018 (0,25l)

Édes fehérbor

3.709 Ft
Rendelhető

GRÓF BUTTLER Kékfrankos Szarkás 2017 (0,75l)

Száraz vörösbor

3.709 Ft
Rendelhető

HARASZTHY Öreghegy Cuvée 2018 (0,75l)

Száraz fehérbor

4.109 Ft
Rendelhető

HOMOLA Cabernet Franc 2017 (0,75l)

Száraz vörösbor

4.129 Ft
Rendelhető