Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.
DUBICZ Kékfrankos Rosé 2024 (0,75l)
1.669 Ft
Menny.:db

DUBICZ Kékfrankos Rosé 2024 (0,75l)

1.669 Ft
Menny.:db
Házhozszállítás: 1-3 munkanap
Készletinformáció: Rendelhető
Gyártó: Dubicz
Szerezhető hűségpontok: 9
Egységár: 2.225,33 Ft/liter

Termék leírás

Illata érett, piros gyümölcsöket idéz, mint a málna vagy a ribizli. Feszes szerkezet, remek ropogós savak, kis játékos szénsavaival üde, friss benyomást kelt. Ez a bor fröccsnek is nagyszerű.

Kékfrankos szőlőről

A kékfrankos a szőlőfélék családjába, a bortermő szőlőkhöz tartozó szőlőfajta, melyből tipikusan savhangsúlyos, gyümölcsös, tanninban közepesen gazdag, fűszeres karakterű száraz vörösborokat készítenek. 
A német név Lemberg hercegségre utal a mai Szlovéniában, ami valamikor az Osztrák–Magyar Monarchia része volt. A kékfrankosnak Kelet- és Közép-Európában egy felmérés szerint több mint negyven névváltozata van. Bulgáriában például a neve Gamé, és ennek alapján valamikor azt gondolták, hogy eredetileg a Gamay típus klónozása lehetett, de ma már igazi Vinifera változatnak tekintik.
A kékfrankos általános Közép-Európában, beleértve Ausztriát és Németországot is. Magyarország számos borvidékén termesztik, többek közt Sopronban, Villányban, Hajóson, Szekszárdon és Egerben. Az öt borvidék kékfrankos borai eltérő jellegűek.
A kékfrankos az 1990-es években itthon még lenézett szőlőfajta volt, amit sokan szívesen lecseréltek volna divatosabb fajtákra, az utóbbi években azonban népszerűsége egyre emelkedett. Sőt, most már vannak borászok, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a kékfrankos termesztéséhez Magyarország adottságai egyedülállóak. A kékfrankost nem csak önállóan palackozzák, fő alkotója az egri és a szekszárdi bikavérnek is.
A kékfrankos szőlőből készült borokat jellemzi az intenzív gyümölcsösség, markáns savak és közepesen tanninos szerkezet.

Dubicz pincészet története

A család 2003 óta tulajdonosa a gyöngyösi, eklektikus stílusban épült Borpalota épületében és pincéjében működő borászatnak. Az első pillanattól fő feladatuknak tekintetik a nagy múltú pince modernizálását, valamint a kiváló minőségű mátrai borok készítését. A borászatot az elmúlt években a legmodernebb borászati technológiával szerelték fel, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy boraik magas minőségű, saját szőlőből készüljenek.
2016-ban elérkezettnek látták az időt, hogy saját nevüket adják az általuk készített borokhoz, ezzel is garantálva a kiváló minőséget és erősítve a fogyasztókhoz fűződő személyesebb kapcsolatot, így azóta Dubicz Borászat és Szőlőbirtok néven jelenük meg a közönség előtt.

Mátrai borvidék

A Mátrai borvidék Magyarország második legnagyobb borvidéke területét tekintve, és a hegyvidéki borvidékek között a legnagyobb. A szőlőültetvények területe mintegy 7.815 hektár. A régióban hosszú múltra tekint vissza a szőlészeti-borászati tevékenység, melynek ősi hagyományai már a honfoglalást megelőző időkben is jelen voltak, különösen Gyöngyösön. Az első írásos adatok a 1301-es oklevélből származnak, melyben Csobánka László comes három fia megosztozott ősi gyöngyösi birtokukon, mely nagy részét szőlőültetvények alkották. Gyöngyös városa élelmes bortermelőként országszerte kereskedett, és a városi kocsmáknak való borkereskedelem jogát a város szabályozta. A gyöngyösi bortermelők kiváltságait később is védelmezték, János király 1536-ban kiadott védelmi levéllel, mely biztosította a bortermelőket a zavartalan kereskedelemhez. 1608-ban II. Mátyás is engedélyt adott a gyöngyösi bortermelőknek vám- és adómentes értékesítésre az ország minden részén. A 18. század előtt a gyöngyösi bortermelők főleg fehér szőlőfajtákat termesztettek, köztük a rajnai fajokat is. A 19. század elején a kadarka terjedése kezdődött, de a filoxéravész 1886-ban elpusztította az összes szőlőt a vidéken. Az amerikai fajták oltásával sikerült helyreállítani a szőlőültetvényeket, és tíz évvel később a gyöngyösi borászok újra fellendültek. A gyöngyösi bortermelők nemcsak szőlővel foglalkoztak, hanem híres gyöngyösi babot is termeltek. Később a csontár-gyümölcsök, mint a cseresznye, meggy és barack, váltak keresettebbé a kivitel szempontjából.

Hasonló termékek

DUBICZ Olaszrizling 2024 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.669 Ft
Rendelhető

DUBICZ Muscat Ottonel 2023 (0,75l)

Félédes fehérbor

1.669 Ft
Rendelhető

DUBICZ Irsai Olivér 2024 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.669 Ft
Rendelhető

DUBICZ Kékfrankos - Cabernet Franc 2024 (0,75l)

Száraz vörösbor

1.669 Ft
Rendelhető

DUBICZ Sauvignon Blanc 2024 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.669 Ft
Rendelhető

DUBICZ Virgoncz 2024 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.669 Ft
Rendelhető

FRITTMANN Chardonnay 2024 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.659 Ft
Rendelhető

FRITTMANN Olívia Cuvée 2024 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.659 Ft
Rendelhető